Feb 1, 2013

Bőrápolás télen

Télen több tényező is megviseli az ember bőrét, elsősorban a kinti hideg és a benti meleg nagy hőmérsékleti ingadozása. A fűtött, meleg szoba levegője és a téli, hideg levegő alacsony páratartalma egyaránt szárítja, igénybe veszi bőrünket.
Summa summarum: tartós hidegben a bőr csúnyán kiszáradhat és különösen érzékennyé válhat sok kozmetikummal szemben. Helyesen tesszük, ha csak három- vagy négynaponként tusolunk vagy fürdünk langyos vízzel, ami kellemes a bőrnek. A szappan, tusfürdő vagy sampon csak a hónaljakra, tenyérre, fejre és a talpra való. A leghelyesebb, ha arcot csak este mosunk, szintén langyos vízzel. Bőrradírok (peelingek) használatát akár arcon, akár a bőr többi részén kerüljük, illetve ritkítsuk! A hideg hónapokban érdemes olyan tisztálkodószerekre áttérni, amelyek mentesek az erősen szárító nátrium-laurilszulfáttól, ettől a mosóaktív, habzó anyagtól. Gyógyszertárakban lehet ilyen szereket találni, és nem is olyan elérhetetlen áron. A már kiszáradt bőrt este, lefekvés előtt hidratáljuk, különösen fontos ez az amúgy is igénybe vett kezünk esetében, amelyet a hideg még jobban megvisel. Mosogatás után s éjszakára mindenképp használjunk krémet! Fontos azonban, hogy nappal jobb elkerülni a magas víztartalmúak használatát, sőt fagyos időben ezeket egyenesen tilos alkalmazni. Télen tehát inkább zsírosabb, testesebb készítményeket vigyünk fel az arcunkra! Kétszer-háromszor hetente kenjük be ápoló tejjel a testünket is!Optimális körülmények között bőrünk láthatatlanul hámlik, és 48–72 óra múlva megújul. 8 Celsius-fok alatt természetes védőtakarója már nem képes normális mértékben újratermelődni. Szintén fontos szem előtt tartani, hogy télen a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek kevesebbet termelnek a szokásosnál. A nyáron olajosan fénylő bőr állapota rendszerint normalizálódik, a „normális” és szárazabb típusú bőr azonban még szárazabb lesz. Különösen a fedetlen testrészek, az arc és a kézfej van kitéve az időjárás viszontagságainak. Az emberek nagyon nagy többsége sajnos nem veszi ezeket a tényeket figyelembe, és ugyanúgy mosakszik, „csutakolja” magát a téli időszakban is. Bőrgyógyászati szempontból elég volna, ha bőrünket hetente egyszer érné víz, hiszen gondoljunk csak bele: vajon száz évvel ezelőtt, amikor még nem voltak fürdőszobák, nagyapáink és nagyanyáink is mindennap zuhanyoztak vagy fürödtek?
A hosszú, hideg, téli hónapokban többnyire nélkülöznünk kell a napfényt. Ezt nemcsak a lelkiállapotunk sínyli meg, hanem a bőrünk is. Bizonyos bőrbetegségek télen jellemzően rosszabbodnak. Kellő odafigyeléssel megelőzhetők vagy enyhíthetők a tünetek.
 Atópiás dermatitis
Az atópiás dermatitis veleszületett hajlamon alapuló, családi halmozódást mutató bőrgyulladás. Ez gyakran viszketéssel járó, krónikus bőrbetegség, amely társulhat asztmával vagy szénanáthával is. Hullámzó lefolyást mutat, télen általában rosszabbodik. Leginkább gyermekkorban jellemző, de bármilyen életkorban kialakulhat. Tünetei a főleg hajlatokban, a törzsön és az arcon jelentkező érdes, halványvörös, száraz foltok, amelyek viszketnek. A bőrben jelen levő lipidek (zsírok), elsősorban az úgynevezett ceramidok mennyisége csökken, fokozódik a hámon (a bőr felső rétegén) keresztüli a vízvesztés, ezáltal a bőr szárazzá, érdessé válik. Megfelelő bőrápolással megelőzhetjük, elsősorban a patikákban kapható arc-, test- és kézápolók segítségével. Ha ez sem elég, forduljunk bőrgyógyászhoz!
 Seborrhoeás dermatitis
Ez olyan gyulladásos bőrbetegség, amely elsősorban az arc középvonalát, a mellkast, a hátat és leggyakrabban a hajas fejbőrt érinti, amit hámlás, viszketés, korpásodás jelez. A probléma oka a faggyúmirigyek túlzott és egyenetlen működése. Ez a betegség szintén télen rosszabbodik, mert nyáron a napfény UVB-sugarai jótékonyan hatnak a faggyúmirigyek működésére, mérsékelik faggyútermelésüket. Kérjük ki bőrgyógyász véleményét az ilyen bőrtípus téli helyes ápolásáról!
 Acne vulgaris (pattanásos bőrbetegség)
Tudjuk, hogy a napfény gyulladáscsökkentő hatása miatt jótékonyan hat a pattanásos bőrre, ám ezt télen sajnos nélkülözni kell. Az aknés bőr ezért télen fokozott ápolást igényel. Kérjük bőrgyógyász segítségét, aki erősebb helyi kezelést vagy gyógyszeres terápiát fog javasolni! Annál is inkább, mert bizonyos pattanásos betegségben alkalmazható gyógyszereket fényérzékenyítő hatásuk miatt elsősorban télen célszerű szedni.
Jó tudni, hogy bizonyos esztétikai kezeléseket télen érdemes elvégeztetni, amikor bőrünk már nem őrzi a nyári barnaságot, és amikor kisebb a mellékhatások veszélye. Ilyenek lehetnek a következő beavatkozások:
- Az arc bőrsebészeti elváltozásainak kezelése
- Jóindulatú bőrdaganatok eltávolítása
- Futószemőlcsök eltávolítása
- Pigmentfoltok eltávolítása, halványítása
- Hegkezelések
- Ránctalanító, feszesítő kezelések
- Értágulatok kezelése