Sep 18, 2011

A bőrről általában

A bőr az emberi szervezetnek éppen olyan életfontosságú szerve mint a többi. A bőr az emberi szervezet legnagyobb szerve, nagysága általában 1,8-2 m2,súlya 3-3,5 kg nem számitva az alatta levő zsirréteget. Mint hajlékony rugalmas, puha a különböző anyagokkal szemben átjárhatatlan szövetréteg befedi az egész testfelszint. Nemcsak egyszerű védőréteg, a külvilág felé elhatárolja a test alatta fekvő részeit és védi őket a külvilági ártalmaktól.Önmagában is fontos működést kifejtő szerv. Emellett, akárcsk a test minden szerve az idegrendszer, valamint a vér és nyirokáram útján szoros összefüggésben van a többi szervvel.Egyetlen szerv működési zavara ugyanis kihat a többi szerv működésére is.A bőr teljes és igazi működése részleteiben azonban még nem egészen ismertek. A bőr különleges fontosságra tesz szert azáltal, hogy elváltozásai szemünk láttára játszódnak le.Ezért mondja egy nagynevű amerikai dermatológus professzor, Fitzpatrick, hogy nekünk bőrgyógyászoknak tudnunk kell a bőrről olvasni, ugyanúgy ahogy a röntgenológus olvassa a Röntgenképet, vagy a belgyógyász az EKG szalagot.
A bőr lényegében 3 szöveti részből áll:1. fedőhám-epidermisz, 2.irha, kötőszöveti rész-corium vagy dermisz 3. bőralja, zsirréteg-subcutis. A fedőhám többrétegű elszarusodó laphám,melynek rétegei az alapréteg (stratum basale vagy germinativum), a sokszögletű sejtek rétege ( stratum poligonale vagy spinosum), a szemcsés réteg (stratum granulosum) a fénylő réteg (stratum lucidum) és a szaruréteg (stratum corneum). Az alapréteg sejtjei állandó osztódással termelik az újabb és újabb sejteket, melyek kifelé tolódva egyre távolabb kerülnek a hám alatt található ereket tartalmazó, tápláló irharétegtől, ami differenciálódásuk mellett lassú pusztulásukhoz vezet. E folyamat közben ellaposodnak, és a védelmet biztositó szaru előanyag (keratohyalin) halmozódik fel bennük, majd elhalva szaruréteget képeznek, végül pedig lekopnak.A bőr működésének tehát egyik eredménye a bőr felszinén állandóan végbemenő láthatatlan hámlás. Ennek eredménye az epidermisz állandó megújulása. Sima átlagos vastagságú bőr kb. 7 nap alatt újul meg.A hámban a bőr szinét meghatározó pigmentszemcsék ( melanin) vannak, amelyek védik a bőrt a káros sugárzásoktól. Ezeket a festéksejtek (melanociták) termelik. A hám sejtsorai között szabad idegvégződések találhatók. A bőr középső rétege az irha.Alapja laza rostos kötőszövet, melyben számtalan vérér található. Ezek a tápanyagellátás mellett a hőszabályozásban is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. A hám vastagsága a különböző mechanikai terhelésnek kitett bőrterületeken erősen változó: a legvastagabb a tenyéren, talpon, ujjakon, a többi területen lényegesen vékonyabb és az elszarusodás mértéke is kisebb.A bőralja a bőr legmélyebb rétege, zsiros kötőszövet alkotja. Fejlettsége testtájanként változó, eloszlásában jellemző eltérések vannak a férfi és női test között. A fedőhám sejtjei különböző zsirban oldodó és zsirban nem oldodó vegyületeket tartalmaznak. Az egészséges bőr felszine enyhén savanyú kémhatású, kb.5,5 PH. Ha ez a kémhatás eltolódik jobbra vagy balra, különböző elváltozások történnek a bőr felszinén
Csak az egészséges és helyesen ápolt bőr tudja naponta sokrétű működését zavartalanul elvégezni.Ebből kifolyólag bőrünk ápolásának különleges jelentősége van.