Oct 2, 2011

A Bőrfüggelékek: a köröm

A köröm az ujjak utolsó percének háti felszinét boritó szarulemez.Állománya módosult
keratinnak felel meg.Ezért nem hámlik, hanem időközönként vágni kell.Újszülött kéz-
ujjain a körömlemez fejlettségéből az újszülött érettségére lehet következtetni.
A körömlemez a körömágyból fejlődik és a körömágypn fekszik. A körömlemez hám-
Megvastagodásból áll, a testhez közelebb eső végén fehér félholdacska (lunula) látható.
A köröm növekedése viszonylag lassú folyamat, hetenként kb.1-2mm.Növekedését a
Szervezet általános állapota befolyásolja.Ily módon egyes betegségek idején a köröm-
Lemez csökkent termelése miatt a körömlemezeken harántirányú sánc, illetve besüppedés figyelhető meg-
Kezünk folyamatos igénybevétele miatt körmeinket ápolni kell és megfelelően godnoskodni róluk.Mivel módosult keratin ezért időközönként vágni kell. Kb.2-3 hetenként, gyerekeknél gyakrabban. Hogy milyen formára vágjuk az egyéni izlés dolga, de mi bőrgyógyászok gyakorlati okok miatt az enyhén ovális, ujjbeggyel egyvonalban záródó formát javasoljuk. Felvetődik a kérdés, hogy a körömlemez széleit borító érzékeny bőrt le kell-e vágni? Azt javaslom, hogy inkább ne, mert vágás közben megsérülhet és így a kórokozók könnyebben bejuthatnak a körömágyba és annak gyulla-dását okozhatják.Azonkívül, ha vágjuk, megtörtéhet, hogy sokkal keményebb, erősebb bőr nő a helyébe. Hetente egyszer, fürdés után a másik kezünk körmeivel enyhén nyomjuk vissza ezt az érzékeny bőrt hogy a félholdacska kilátszon.
A különböző krémek amelyek a kézre és körömre ajánlottak általában pantenolt, kalciumot, aloe verat tartalmaznak. Ezek a készítmények a száraz, töredezett körmöket és a környező bőrt puhává teszik, serkentik a köröm növekedését. Ezek az ápolószerek 15 perc elteltével már eredményt produkálnak és hetente 2-3szor alkalmazandók.
Mindenki másképp csinálja... Van aki lakozza a körmét, van aki nem és vannak olyanok is akik csak bizonyos alkalmakkor használnak valamilyen-egyéniségükhöz, ruhájukhoz illő-körömlakkot.A köröm festése, építése, díszítése akárcsak a smink, a dekoratív kozmetikához tartozik. Az utóbbi időben túlzottan hangsulyossá vált ez a terület, pedig az agyondíszített, abnormálisan hosszú műkörmök gyakran visszatetsző látványt nyújtanak, és pont az ellenkező hatást váltják ki a környezetből, mint amit a viselője elérni vágyik. A jó minőségű körömlakk alkalmanként nem árt a körmöknek, sőt bizonyos mértékű védelmet is nyújt a vékony szarurétegnek.. A körömlakkokban található kalcium, panthenol erősíti, keménnyé, ellenállóvá teszi a körmöket így megvédi más külső hatásoktól.Megtörténhet azonban, hogy az élénk színű ( főként piros) körömlakkokban található pigmentek a körmok sárgás elszíneződését okozzák. Ilyenkor néhány hétig pihentetni kell a körmöket, vagy más színű körömlakkra cserélni.

A rendszeres lakkozástól, acetonos tisztítástól a körmök kiszáradhatnak és törékennyé válhatnak.A törékeny, repedezett vagy kettévált körmöket nem tanácsos lakkozni.Kerüljük az acetonos lemosókat, ezek ugyanis erőteljesen zsírtalanítanak. Ha a lakkot lemostuk aznap éjszakára ne tegyünk fel újabb réteget, hagyjuk egy kicsit pihenni a körmöt.Sőt nem árt egy kis kényeztetés sem: lemosás után olajos fürdővel regenerálhatjuk a körmöket. Bármilyen hidegen sajtolt növényi olajat melegítsünk testhőmérsékletre és 10-15 percig tartsuk benne ujjbegyeinket. Ne mossuk le az olajat, hanem masszírozzuk be felszívódásig papírtörölközővel. Ha még fokozni szeretnénk a kéz- és körömápolást, a kozmetikusoknál érdemes a paraffinos kéz-és körömpakolást kérni.