Jun 25, 2016

URTICARIA


Az uricaria vagy csalánkiütés olyan bőrreakció, amelyre halvány, a bőrből enyhén előemelkedő duzzanat(kiütés) jellemző, melyet a környezetétől jól elhatárolható vörös idvar vesz körül. Az angioödéma (angioneurotikus ödéma) a bőr alatti szövetek nagy területeinek duzzanata, amely általában az arcot és agaratot érinti. A csalánkiütés és az angioödéma gyakran együtt fordul elő, néha súlyos is lehet.Gyakori kiváltó okai: gyógyszerek, rovarcsípés, bizonyos ételek- különösen a tojás, kagylófélék,mogyorófélék és gyümölcsök. Akár kis mennyiségű étel is azonnal előidézhet csalánkiütéseket és angioödémát. Más ételek (pl. Földieper)esetén azonban a tünetek csak nagy mennyiség utánjelentkeznek. A kiütés megjelenhet vírusfertőzést, májgyulladást, fertőző mononukleozist és rózsahimlőt követően is.
Ha a csalánkiütés 6 hétnél folyamatosan tovább tart akkor idült formájáról beszélünk. Az elváltozások ismétlődhetnek heteken, hónapokon át. A legtöbb esetben sajnos nem tudjuk a kiváltó okot azonosítani.Egyes esetekben tudtunk nélkül fogyasztott anyagok pl. Ételadalékok, tartósítószerek vagy ételfestékek is kiválthatják. Egyesekben pajzsmirígyhormon ellenes antitestek okozhatják, valamint aszpirin vagy nem szteroid gyulladásgátlók szedése is okozhat idült csalánkiütést. Az urticária általában heves viszketéssel kezdődik. A kiütések gyorsan kialakulnak. Lehetnek aprók (1-1,5cm-nél kisebbek) és lehetnek nagy elváltozások is. A nagyok legfeljebb 10 cm átmérőjűek vörösek, gyűrű alakúak, közepük halvány.Jellemző, hogy a csalánkiütések csaoportosan jelennek meg, majd elmúlnak.Egy-egy folt órákon át fennállhat, azután eltűnik, egy másik valahol másutt bukkan föl. Az urticák elmúlásával a bőr teljesen normálisnak tűnik.
Az angioödéma érintheti a szemhéjak, ajkak vagy a nemi szervek egy részét. Időnként a száj, torok vagy a légutak nyálkahártyája megduzzad, mely nehézlégzést okoz.
Gyermekekben a hirtelen jelentkező, majd gyorsan elmúló és vissza nem térő csalánkiütések orvosi
vizsgálatot általában nem igényelnek, mert ezeket rendszerint vírusos fertőzés okozza.Amennyiben
méhcsípés okozta, orvos vizsgálata szükséges.
A hirtelen megjelenő kiütések, napokon belül rednszerint mindenféle kezelés nélkül visszafejlődnek. Ha az ok nem nyilvánvaló, abba kell hagyni minden, nem életfontosságú gyógyszert addig, amíg a tünetek el nem múlnak.
Az antihisztaminikumok szedése enyhíti a viszketést és c sökkentik a duzzanatot ( Aerius, Pressing,
Cetirizin, Xyzal, Claritin stb.)A kortikoszteroidokat csak súlyos tünetek esetén rendelik, ha minden egyéb kezelés hatástalan és akkor is a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
Az idült urticáriában szenvedők mintegy felében a kórkép kezelés nélkül 2 éven belül
elmúlik.Felnőtteknél, a depresszió elleni doxepin, amely egyben hatásos antihisztamin is, segít az idült csalánkiütések megszüntetésében. Minden krónikus urticáriában fókuszvizsgálat szükséges! Ilyenkor olyan gyulladásos gócokat keresünk a szervezetben, amelyek okozhatják a hosszantartó
csalánkiütéseket. Az urticáriás betegek nagyon sokat szenvednek, hiszen naponta viszket a bőrük néhány óra hosszáig! Ingerültek lesznek és türelmetlenek és szinte mindegyik azonnali allergiavizsgálatot szeretne. Az allergiapróbákat azonban csak teljesen tünetmentes bőrön lehetséges végezni! Ezért a betegséget először tünetmentessé kell tenni és csak azután lehet különböző allergiavizsgálatokat kezdeni.