Mar 30, 2015

Gombák okozta bőrbetegségek

Sok szó esett már különböző bőrbetegségekről, állapotokról, kórképekről és ahogy így kutattam újabb téma után a fejemben rájöttem, hogy a gombás bőrbetegségekről nem igazán volt még szó.Pedig a probléma mindennapos a rendelőmben!
A gombák és különböző alkotóelemeik, spóráik igen nagy számban jelen vannak környezetünkben. Ahhoz, hogy megbetegítsenek, általában több tényező együttes hatása szükséges. Egészséges emberek bőrén a különböző mirígyek váladékai úgynevezett „savköpenyt” képeznek, mely kémhatásánál fogva gátolja a gombák elszaporodását. Ez a védőréteg igencsak gyengül túlzott tisztálkodáskor, lúgos vegyhatású szappanok, kozmetikumok használatákor.Tovább rontja a helyetet a nehezen szellőző és szűk műanyag textiliák és cipők viselése. A kóros elhízás, a fokozott izzadás, cukorbetegség, terhesség is a gombák malmára hajtja a vizet. A gombák szeretik a nedveset,sötétet és a meleget!
Amikor egy páciensnél bőrgombát állapítok meg, mindig megkérdezem, hogy fürdik-e naponta és hogy a vízen kívül  mivel mosakszik általában. Szándékosan teszem fel a provokatív kérdést és hát hallok is felháborodott válaszokat.Természetesen mosakszik, többször naponta, és hát  kerüli a „mindenféle” kozmetikumot, így legtöbbször a háziszappant használja, hiszen nagyanyáink is azt használták! Igenám, de hányszor fürödtek hetente? Egyszer! Szóval a  bőrgombásodás ma népbetegségnek számít és nem a tisztálkodás szabályainak nem betartása miatt, hanem pont ellenkezőleg, a túlzott „csutakolás” miatt!
A gombás fertőzés kialakulásának oka lehetnek még egyes gyógyszerek tartós szedése mint pl. 
Az antibiotikumok,immunoszupreszív szerek, kortikoszteroidok. Az artériás szűkület, trombózis utáni állapot, nyiroködéma rizikótényezőnek számít.A rizikófaktorokhoz lehet sorolni még egyes tevékenységek rendszeres végzését. Gyakran látunk bőrgombát pl. Háziasszonyok kézujjai között vagy felületes gombás fertőzést-néha tömegeset!- birkózók bőrén. Közös zuhanyzót használó sportolók között is gyakori a gombás bőrfertőzés, akik ráadásul zárt, rosszul szellőző edzőcipőt hordanak. Az ilyen elváltozást hívjuk atlétalábnak.
Az eddig megismert több százezer gombafaj közül meglehetősen alacsony azoknak a száma, amelyek képesek emberi fertőzést okozni. A gombák számára az emberi szervezet nem optimális éllettér, de bizonyos anyagcseretermékeik, enzimeik alkamassá teszik őket a fertőzésre.Ez ellen a szervezet az immunrendszer mozgósításával védekezik. Bőrfertőzést a gombanemzetségek özül 4 okoz: Dermatophytonok-fonalas gombák, penészgombák, sarjadzógombák-Candida albicans, dimorf gombák-ezek elég ritkán  fertőznek.
A bőr gombásodása a különböző testtájakon különféle jellegzetes tüneteket hoz létre.
Sokszor a fertőzés elhelyezkedéséből és klinikai képből következtetünk a kórokozóra.
A fonalas gombák ( dermatophytosisok) egyik legtipikusabb megjelenése a fejbőr-gombásodás. 
Igen gyakori gyermekkorban. A hajas fejbőrön o,5-5 cm-es területen, ún. Plakkokban a hajszálak egységesen azonos magasságban vagy különböző magasságban törnek el. Általában több góc is van. A hajhiányos területen a bőr hámlik, olyannyira, hogy úgy tűnik vastag felrakódások vannak rajta, gyöngyházhoz hasonlóak. Ezek a gombák főleg háziállatok fertőzött szőréről kerülnek az ember bőrére, de emberről emberre is átadható. Jóindulató betegség, magától is gyógyulhat, maradandó kopaszságot nem okoz.
Férfiak szakáll-vagy bajusztáji fertőzése a mycosis barbae. Az érintett bőrterületen fájdalmas, sárga pörkkel fedett, gennyes csomók jelennek meg a szőrtüszőkben. Ha a fertőzés a mélybe terjed  akkor egy darázsfészekre emlékeztető , nehezen kezelhető elváltozás jön létre-ez a kerion Celsi. 
A szőrszálak kihullanak, maradandó heggel gyógyul. Régebben borbélybetegségnek hívták, mert közös borotválkozási eszközökkel terjedt.
Gombás fertőzés kialakulhat csupasz bőrön bárhol, ezeket Mycosis corporisnak nevezzük. Általában fertőzött háziállatok szőréről ered a fertőzés mint pl. A tehén, kecske, kutya, macska. O,5-5 cm-es éles szélű, vöröses színű, kerekded, hámló viszkető területek jelennek meg, körülöttük sokszor hólyagcsa-koszorú látható. Kezeletlenül a folyamat tovább terjed, nagy kiterjedésű hámló felületek keletkeznek.
Nagyon jellemző a hajlatok gombás fertőzése: lágyékhajlatban, hónaljban, mellek alatt és hasredőkben alakulhat ki a mycosis intertiginosa. Éles határú, vörös, hámló sokszor apró hólyagocskákat tartalmazó elváltozások jelennek meg. Ezek a bőrbetegségek gyakran évekig ott vannak, és nyáron, amikor  a fokozott verejtékezés miatt nedvesebb a bőr, hirtelen fellobbannak fájdalmas, piros, égő,viszkető tünetek formájában. Főleg túsúlyos,cukorbeteg egyéneken alakul ki.
A bőrgombák pontos diagnózisához tenyésztéssel juthatunk el. Ez azt jelenti, hogy a bőr-, haj-, vagy körömkaparékot olyan táptalajokra helyezik, melyeket a gombák különösen kedvelnek. 1-2 hét alatt ideális körülmények között kinőnek a gombatelepek, ezután azonosítható a kórokozó. A bonyolultnak tűnő eljárásokra nem minden esetben van szükség, nem is lenne rá lehetőség ilyen gyakori fertőzéseknél. A bőrgyógyász általában a tünetek alapján diagnosztizálja a betegséget és alkalmazza a megfelelő kezelést.
A gombaellenes kezelések az utóbbi évtizedekben sokat fejlődtek, modern szerek egész tárháza áll a kezelőorvosok rendelkezésére.Ahhoz hogy egy gombás fertőzés elmúljon, helyi kezelésre is és szájon át való kezelésre is szükség van. Speciális gombaellenes gyógyszerek léteznek, kevés mellékhatással és a megfelelő kezelést kiválasztva a tünetek 6-8 hét múlva eltűnnek. Ha felmerül a gyanú, hogy a gombás fertőzés háziállattól ered, akkor azt a jószágot is kezelni kell az állatorvos utasításai alapján.

HASZNOS TUDNIVALÓK

A bőrgombásodás elkerüléséhez néhány alapszabályt érdemes figyelembe venni.Fürdőzés, zuhanyozás után alaposan töröljük testünket szárazra, különös tekintettel a hajlatokra,ujjközökre! Túlsúlyos egyéneknél az egymással érintkező bőrfelületek szárazon tartása megoldható a redőkbe helyezett gézlapokkal.

Viszkető, hámló, kipirosodó tünetek megjelenése esetén forduljunk bőrgyógyászhoz! Kerüljük a házi „csodaszereket” és ne hagyjuk, hogy a reklámok döntsenek helyettünk!