Oct 28, 2011

Körömbetegségek

Az egyes körömelváltozásokat az esetek nagy részében valamilyen általános szervezeti ártalom, külső behatás vagy fejlődési zavar okozza.Általában 4 csoportba sorolhatjuk:
1.helyi ártalmak ( fertőzések, sérülések) 2. dystrophiás körömelváltozások (keringési zavar okozta körömlemez megvastagodások) 3. egyes bőrbetegségek és rendszerbetegségek következtében fellépő elváltozások 4. veleszületett körömfejlődési rendellenességek. Ezek közül az elváltozások közül csak néhányat említenék meg, a gyakoribbakat.
A finom, párhuzamos redők, melyek a körömágytól a körmök végéig húzódnak ártalmatlanok és általában öröklöttek.
A köröm felületén átlós vagy ív alakú redők a köröm növekedésének zavarai.
Itt említeném a Beau redőket ( Bjú) általában valamilyen belső szerv megbetegedésére utalnak.
Fehér pontok vagy csíkok általában örökletesek, amelyeket a levegő behatolása idéz elő. Esztétikai jelentősége van.
Onichoschisis- a köröm,lapos, lemezszerű felhasadása amit általában vegyi anyagok okozhatnak ( a különböző tisztító-vagy mosószerek pl.)
Onicholysis- a köröm leemelkedik alapjáról különböző idült betegségek vagy vegyi behatások miatt.
Onichorrhexis-töredező körmök. Társulhat több bőrbetegséhez, rendszerbetegséghez, öregséghez,Vegyi anyagok is létrehozhatják.
Onichophagia-körömrágás, gyerekeknél gyakori, felnőtteknél viszketéssel járó, krónikus bőrbetegségeknél látható.
Onichogryphosis-a körömlemez megvastagszik, félgömbszerűen kiemelkedik, szürkésen elszínezett,szarvszerű nyúlvány alakjában mered előre.Idősebb korra jellemző elváltozás.A hosszú évek során kényelmetlen, szűk lábbeli használata következményeképpen alakulhat ki. Megfelelő ápolással karban lehet tartani. A megvastagodott körömlemez rendszeres levékonyítása és rendszeres szakszerű manikűrözése és pedikűrözése ajánlott.
Koilonychia- a köröm homorú görbülést mutat és kanálszerű lesz.
Unguis incarnatus-benőtt köröm. Igen gyakori. A köröm sarka a mellette levő puha szövetbe hatol, gyulladást okoz és igen erős fájdalmat.
Körömgomba: fonalas és penészgombák okozhatják.A köröm gombás fertőzése esetén megváltozik, szürkéssárgás, piszkos-barna színű
Fénytelen, törékeny lesz, a széle megvastagszik, alatta törmelékes, porhanyós felrakódás látható.Néha a körömlemezen bemélyedések, gödrök keletkezhetnek, máskor hossz- és harántirányú barázdák támadnak.A fertőzés a köröm valamelyik oldalán kezdődik. A penészgomba (Candida pl) okozta fertőzések a körömlemez melletti puha szövetről indul,fájdalmas, helyi gyulladás keletkezik, amely átmegy a körömlemezre. Rendszerint a láb vagy a kéz gombás folyamata terjed át egy vagy több körömre.A penészgombák a talajban, komposzttelepeken tenyésző gombafajok és az ezekkel dolgozó embereknél alakul ki gyakran foglalkozási ártalomként. Azoknál a személyeknél gyakoribb, akiknek munkája vizes, vagyis gyakori kézmosással, tisztítószerekkel való érintkezéssel jár (takarítónők, mosodákban, konyhákban dolgozók pl. háziasszonyok!).Ez elsősorban az ujjak között jelenik meg, apró, viszketős hólyagocskák formájában. Megjelenhet a kézujjak tövénél is, erős pirosodás keletkezik, igen viszketős, égő érzéssel. A bőrgombák szeretik a meleget, sötétet és a nedveset, ezért szoktam szinte minden háziasszonynak mondani, hogy a konyhában mindig legyen 2 törlőruha: egy vizes és szárad, a másik száraz és mindig a szárazzal töröljük szárazra a kezünket! Mert hiszen mindenesetre sokkal jobb megelőzni mint gyógyítani!Fontos és hangsúlyos tény, hogy a bőr- és köröm-

Gombásodás önmagától soha nem gyógyul meg!A kézen a körömgomba kezelése 5-6 hónapot vesz igénybe, a lábon 9-12 hónapot tablettás kezeléssel is.Véleményem szerint a csak helyi (lokális) körömgomba kezelése nem hozhat gyógyulást!A körömgomba a kezeléssel szemben legellenállóbb gombafertőzés amely gyakran gócként is szerepel.