Dec 14, 2011

Bőrünk téli ápolása

Télen a hideg,nedves,levegő és a szeles időjárás, valamint a meleg, száraz hőmérséklet a jól fűtött szobában egyaránt nagy igénybevételt jelent az egészséges bőrűeknek is.Arcbőrünk és a nyak felső részei, valamint gyakran a kézfejek is fedetlenek maradnak. Ezért ezeknek a testtájékoknak az ápolására különös figyelmet kell szentelnünk.
Tudjuk, hogy a felhám legfelső rétege a szaruréteg,amely közvetlenül érintkezik a külvilággal, és amely, az igénybevételtől függően különböző vastagságú. A szaruréteget teljesen elhalt, lapos sejtek alkotják, amelyek szorosan tapadnak egymáshoz és az alattuk levő rétegekhez. Ezek a szarusejtek víz hatására megduzzadnak, száraz környezetben-tehát száraz levegőjű, fűtött lakásban-kiszáradnak.Ha a szaruréteg sejtjeinek víztartalma tíz százalék alá csökken, létrejön a hámlás, a szarusejtek leválása a bőr felszínéről.Bőrünk normál nedvességtartalmát hivatottak megőrizni a szarurétegben található úgynevezett nedvességmegkötő faktorok, amelyek a fokozatos elszarusodás folyamán képződnek. A bőr felszínén található egy vékony zsírréteg is, amely faggyúból,szarusejtekből és verejtékből tevődik össze. A bőr zsírköpenyének fontos szerepe van a nedvesség megtartásában és védi a bőrt a nedves anyagok feláztató hatásától is. Ha ezt a lipidréteget eltávolítjuk vagy durván megsértjük,például szappanos meleg vizes mosdással, vagy tisztítószerekkel, mosószerekkel, a szaruréteg víztartalma is könnyen elveszik. A csökkent víztartalmú szaruréteg száraz, irritált bőrfelületet okoz és ez télen a leggyakoribb bőrprobléma. Viszketés, hámlás, bőrgyulladás, durva ráncosodó bőrfelület mind a bőr folyadéktartalmának csökkenését jelzik. Az állandó vakarás, dörzsölés durva, megvastagodott ún. Lichenifikált bőrfelület kialakulásáshoz vezet.A nedvességtartalom nélkül a bőr száraz, rigid, kemény marad. Szappanok, tusfürdők használata, kémiai anyagokkal való érintkezés, a bőr öregedése mind csökkenti a védelmet biztosító zsírréteg mennyiségét, rontja annak összetételét.
A kezelés és ápolás fontos lépése a bőrszárazság kialakulásához vezető összes tényező felderítése. Az ápolás két alapeleme a megfelelően megválasztott tisztálkodó és bőrápoló szerek használata. Rövid, langyos vízzel történő tusolás, maximum 1x naponta, de az sem baj, ha „csak „ másod-harmadnaponként tusolunk, a szappan lehetőség szerinti kerülése ajánlatos. Azt gondolnánk, hogy a bőr hidratálására a legkézenfekvőbb megoldás a minél gyakoribb vízzel való érintkezés. De bizony ez nem így van, a víz önmagában is szárít és a gyakori , hosszantartó melegvizes zuhanyozás vagy fürdés súlyosbítja a problémát.Szappan, tusfürdő,samponok használata kerülendő de a klasszikus gyógyszertári mosakodókrémek bátran használhatók.Mosakodás után a bőrt óvatosan le kell itatni, nem dörzsölni! Ajánlatos 3 percen belül elkezdeni a visszazsírozást. Az ápolókrémek használata a nap folyamán is javasolt többszöris, főleg a kiszáradásra leginkább hajlamos területeken:kéz, láb,lábszár.A téli hónapokban arcot egyszer kell mosni naponta, szappan nélkül és legjobb ha ezt este tesszük meg.Napközben az arcot E-vitaminos hidratáló krémmel kenjük be.Az E-vitamin ugyanis védi az arcot a szabad gyököktől.Éjszakára pantenol tartalmú, zsírosabb kenőcsöt ajánlok, amely a bőrnek az újraképződését, regenerálását segíti elő.Kitérnék a fényérzékeny bőrbetegségekre is, ugyn. Fotodermatózisokra. Az ilyen arcbőrt télen is fényvédő kenőccsel kell védeni a napfénytől.Gyulladt bőrterületek esetén szakorvos döntsön az alkalmazandó kezelésről. A házipatikákban felbukkanó szteroidtartalmú kenőcsök oktalan és mértéktelen használata később visszavonhatatlan, kellemetlen mellékhatást eredményez, így ezek önkényes használata kerülendő!Gyulladáscsökkentő, a viszketést csillapító természetgyógyászati
Termékek alkalmazása is megfontolandó ugyanis a természetes növényi kivonatok jelentős részének erős allergizáló hatása van(pl.Aloe vera, körömvirág). Különösen ajánlatos az ismeretlen eredetű, vagy nem jelzett összetételű „csodakenőcsök” elkerülése.
Említést tennék a téli hónapokban a végtagok ujjain végbemenő változásokról. Főleg fiatal egyének kezén,lábán jelentkezhetnek az alacsony hőmérséklet, tartós nedves, hideg hatására. A bőr ezeken a helyeken hideg, nyirkos, kékes színű , esetleg duzzadt is, nyomásra de önmagában is fájdalmas. A nem megfelelő réteges, meleg öltözködés a combok külső részén is hasonló tüneteket okozhat. Rendelőmben télen igen gyakori panaszok ezek. Ezeket hívjuk fázásos vagy rosszabb esetben fagyásos bőrelváltozásoknak. Igen fájdalmasak, sokszor ki is sebesednek, kezelni kell őket. Hasonló tünetek jelentkezhetnek idős személyeknél is, akiknél a láb nagyujjánál „bütykők” vannak. Ezeket a problémákat helyes, az évszaknak megfelelő öltözködéssel
Lehet kiküszöbölni. Tehát ha tél, akkor meleg egyujjas, szőrrel bélelt kesztyű, a lábbeli bőrből legyen, elég kényelmes, nem szabad ,hogy nyomja a lábfejet.
Remélem tanácsaim segítséget nyújtanak bőrük egészségének megőrzésében a téli hónapok alatt!