Feb 23, 2012

Szemölcs,tyúkszem

A magyar szakirodalom szemölcsöknek( verruca vulgaris) csak a vírus eredetű bőrelváltozásokat nevezi.A szemölcsök általában bőrszínű, fehéres, változatos méretű lapos, vagy bőrből kiemelkedő, olykor hegyes elváltozások. Megtalálhatók csoportosan vagy elszórtan, akár önállóan is.Előfordulásuk főként a kézen, nyaki régióban, a talpon, arcon gyakori.Kórokozói a human papilloma vírus (HPV) családba tartozó vírusok.A szemölcsök jellegzetes életkori eloszlást mutatnak. Csecsemő- és kora gyermekkorban ritkán fordulnak elő, iskoláskorban gyakrabban jelentkeznek. Leggyakoribbak 16-20 éves korban, ezt követően előfordulásuk csökken.Szemölcsök kialakulására hajlamosít a körömrágás, mert sérülések keletkeznek a felhámban.Gyulladást nem okoznak, csak akkor fájnak, ha berepednek.Gyakran nőnek a körömlemez alá, ilyenkor igen fájdalmasak és nehezen kezelhetők.A fokozott izzadás, bokasüllyedés a láb deformitásai a talpi szemölcsök kialakulását segítik elő.A talpi szemölcsök kör alakúak, felületük durva. A talpra nehezedő nyomás miatt mélyen beágyazódnak a talp felületébe s gyakran igen fájdalmasak, sokszor még a járást is lehetetlenné teszik.. Ha felszínüket lekaparjuk, sötét pontok válnak láthatóvá.A verrucák sokszor csak egyesével, máskor nagy tömegekben jelentkeznek, össze is olvadhatnak, hónapokig, évekig fennállhatnak, de spontán vissza is fejlődhetnek. Tapasztalatom szerint ez a ritkább eset.
A verrucák kezelése elsősorban bőrgyógyászati feladat. A gyógyszertárakban kapható készítmények csak ideiglenesen csökkentik a szemölcs méretét, nem jelentenek végleges megoldást! Teljes gyógyulás csak a szemölcs eltávolítása után várható. Az eltávolítás történhet helyi érzéstelenítésben éles kanállal, elektromos késsel, lézerrel.A folyékony nitrogénnel történő fagyasztásos módszert sok helyen alkalmazzák. Véleményem szerint a nagy, talpi verrucák így nem távolíthatók el, ugyanis szinte mindig visszanőnek.
...és hogy mitől keletkeznek?Hogyan lehet megelőzni a szemölcsök megjelenését a bőrön? Gyakori kérdések a rendelőmben, mint ahogy a szemölcsök is igen elterjedtek, főleg fiatal egyéneknél. Erre nem tudnék egyértelmű válasz adni. Ugyanis nincs olyan módszer amivel ki tudnánk mutatni a verrucakat okozó vírusok jelenlétét a bőrön.Ebből logikusan következik, hogy olyan módszer sincs amivel sikeresen eltávolíthatók lennének a vírusok a bőr felszínéről.

A tyúkszemek általában a fokozott, kóros nyomásnak kitett területeken alakulnal ki.A népességben gyakori lábat érintő deformitások miatt többnyire a láb különböző részein ( bütyök, kalapácsujj felett) gyakori.Tyúkszem esetében a pedikűrösök lemetszik annak egy részét, jóllehet ez csak átmeneti javulást okoz. A fokozott irritációnak, nyomásnak kitett területen ugyanis újraképződik a bőrkeményedés. Ilyenkor az irritáció okát kell megszüntetni, amihez néha már egy kényelmesebb cipő viselése is elegendő.