Feb 17, 2012

Anyajegy,szemölcs,tyúkszem

Bőrünkön számos különféle bőrnövedéket találunk.Ezek egy része már születéskor megtalálható, többségük azonban az életkor előrehaladtával fokozatosan alakulé ki.Ezek a bőrjelenségek már az első pillantásra is sokfélék.Az eredetük, megjelenési formájuk,valamint szövettani szerkezetük alapján különböző csoportokba sorolhatjuk őket.Ide tartoznak a vírusos szemölcsök, az anyajegyek, a bőr jó-és rosszindulatú növedékei, valamint az időskori bőrnövedékek.A köznapi szóhasználatban tévesen valamennyit szemölcsnek nevezzük, pedig ez csak a vírusok által okozott bőrnövedékek neve. Jómagam is naponta a rendelőmben egyszerűen szemölcsöknek nevezem az anyajegyeket mert a mi vidékünkön ez az elnevezés a honos.
A festékes anyajegyek, latin nevén,naevus pigmentosus,a pigmentet termelő ún.naevus sejtekből képződnek. Az anyajegyek születéskor ritkán láthatók, bár néha akár hasonló helyen és formában jelentkeznek anyán és gyermekén. Talán nevük is innen származik, bár a szakirodalom ilyen jellegű eredettel nem foglalkozik.Az anyajegyek megjelenése a korai gyermekkortól kb. 40 éves korig tart, azután már szokatlan. Utóbbi tehát önmagában indokol egy orvosi vizsgálatot.A hormonális változások, a pubertás, a terhesség növelheti az anyajegyek méretét és számát. A növedékek megjelenése lehet kerek vagy ovális, sima vagy domború, éles kontúrú, általában homogén színezetű lapos vagy kiemelkedő.Átmérőjük ritkán haladja meg az 5-6 mm-t.Némelyekből szőrszálak is kinőhetnek. Színük a világosbarnától a majdnem feketéig változhat. Néha a pigmentált anyajegy körül néhány milliméter pigmenthiányos gyűrű található-ez a halo naevus vagy Sutton naevus.Az anyajegyeknek leegyszerűsítve 3 típusuk van, egyformán gyakoriak:
1. junkcionális-lapos ,pigmentált 2.kompound-kiemelkedő,pigmentált 3.dermális-kiemelkedő,bőrszínű.
A festékes anyajegyek tarós irritáció vagy a külső környezet károsító hatására daganatosan átalakulhatnak és rosszindulatú daganat fejődhet ki. Ez a melanoma malignum.Az elmúlt 20 évben a rosszindulatú festékes anyajegyek előfordulása megháromszorozódott. Ennek a jelenségnek a hátteráben az emberek megváltozott életmódja áll. Divatos lett a barna, napégette bőr, divatos lett a szoláriumozás,az ózonlyukak megjelenése, a Földünket érő egyre erősödő ultraibolya sugárzás- ezek mind,mind olyan tényezők amelyek növelik a melanoma megjelenésének a kockázatát.A melanoma az egyik leginkább rosszindulatú daganat.Színe általában sötétbarna vagy fekete. Viszonylag gyorsan alakul ki és a nyirok utakon viszonylag hamar áttéteket adhat.
Mire kell figyelnünk? Azonos személy anyajegyei általában hasonlítanak egymásra, ha nem akkor gyakrabb ellenőrzés szükséges.Ha egy anyajegy növekedni és sötétedni kezd, ha egy anyajegy a többitől eltérő lesz, asszimetrikus, terjedő, szabálytalan szélű, nem egyenletes színeloszlású,és minden újonnan keletkezett sötét folt esetén érdemes a bőrgyógyászhoz fordulni!A bőrgyógyász a bőrön levő növedékeket dermatoszkóppal vizsgálja meg. A dermatoszkóp egy markolattal és egy belső lámpával ellátott nagyító melyet a szakorvos a bőrfelületre helyez és nagy valószínűséggel meg tudja állapítani hogy a kérdéses bőrnövedék rosszindulatú-e vagy sem.
A meglévő anyajegyeknél a cél a rosszindulatú elfajulás, illetve ép bőrön a rosszindulatú festékes daganatok kialakulásának a megelőzése.Itt meg kell említeni a fokozott kockázatú embereket, akik világos hajjal és szemmel, kimondott fehér bőrrel rrendelkeznek.Ők már a legkisebb napsütésre is inkább leégnek, mint barnulnak.Fokozott kockázatúnak minősül az, akinek családjában halmozottan fordul elő a bőrrák, illetve akiknél nagyszámban ( 50-100) található atípusos festékes anyajegy.A fokozott kockázatú egyéneknél ajánlatos a gondos megfigyelés, az önellenőrzés és a rendszeres bőrgyógyászati kontroll. Ezeknek a személyeknek kerülniük kellene a túlzott napozást,szoláriumot.Meg kell jegyezni, hogy a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás még fényvédelemmel, bőrápolással együtt is veszélyes!
Tudni kell azt, hogy minden anyajegy eltávolítható!Egy anyajegy sebészi eltávolítása 4 okból merülhet fel:
1.Rosszindulatúvá (melanómává) vált, vagy arra nagyon gyanús. A gyanújeleket a beteg vagy a bőrgyógyász észleli.
2. Nagy a rosszindulatú elfajulás kockázata.Ezt a bőrgyógyász állapítja meg dermatoszkópos vizsgálattal.
3.Irritációnak rendszeresen kitett anyajegyek pl. borotválkozáskor, melltartópánt vagy nadrágszíj által vagy nemi szerven dörzsölésnek kitett anyajegyek.Ezek valamivel gyakrabban rákosodnak el. Az irritáció rendszeressége számít, ha egy anyajegy egy-két alkalommal sérül, nem kell megijedni!
4. kozmetikai okokból.Pszihés funkciózavart okozhat pl. egy arcon levő nagy anyajegy, illetve bárhol ha nagy, szőrös, jól látható.Ilyenkor a betegnek tudnia kell, hogy a heg olykor csúnyább, mint az anyajegy. A heg minősége csak itt szempont, az első 3 indoknál nem: ott a műtét kötelező, az élet lehet a tét!
Egyet le kell szögezni: a sebészileg, szikével, széltében és mélységében teljesen eltávolított anyajegyből soha nem lesz melanoma!A baj mindig abból van, ha egyéb módszereket választanak felelőtlen orvosok, megtévesztett betegeken: pl.égetés, lézer,fagyasztás.A festékes anyajegyek eltávolításánál kötelező szabály, hogy az eltávolított részt szövettani vizsgálatra kell küldeni. Lézeres elpárologtatásnál pl. ez nem lehetséges, vagyis utólag sem tudjuk, hogy vajon az eltávolított festékes anyajegyben nem voltak-e rosszindulatú vagy átmeneti jellegű részek és az eltávolítás minden irányban épben történt-e?

A melanoma kialakulásának megelőzése érdekében ajánlatos mindenkinek az önmegfigyelés módszere. Az önmegfigyelést évente 2-3 alkalommal kell elvégezni, egyszer évente pedig ajánlom a dermatoszkópos szűrővizsgálatot!