Apr 12, 2012

A napozás veszélyei és fényvédelem

Még előttünk az egész nyár, sokunk előtt az egész évben várt szabadság.Nyáron mindenki igyekszik a szokásosnál több időt tölteni a szabadban, lehetőleg valamilyen vízparton. A fürdés és a különböző vízi sportok mellett a legkedveltebb időtöltés a napozás.Egy bizonyos: nem a napfénnyel vana a gond A napfényre minden porcikánknak.szüksége van, még a lelkünknek is.Nem véletlen, hogy egy olyan északi országban, mint Finnország, ahol az évi napsütéses órák száma meglehetősen alacsony, az emberek sokkal gyakrabban szenvednek a depressziótól, mint az életvidám, napsütötte mediterráneumban. A napfénynek számtalan jótékony hatása van, többek közt erősíti az immunrendszert, növeli a „boldogsághormont”, hatásásra jelentősen javulnak az ekcémás, allergiás bőrtünetek és a szervezetben a létfontosságú D-vitamin is a napfény hatására termelődik.Nehéz tehát elhinni, hogy ez az éltető erő, a ragyogó Nap akár komoly veszélyforrás is lehet. Pedig így van.
A Földünket 15-35 km magasságban körülvevő óriási napernyő az ózonpajzs létfontosságú a földi élet szempontjából.Ez a vékony és mint mára kiderült sérülékeny légköri réteg védelmezi a bolygónkon élő sok milliárd élőlényt a nap káros sugaraitól.A gigantikus napernyő azonban az elmúlt évtizedekben foszladozni kezdett és napjainkban nagymértékben elvékonyodott, ahogy mondani szokás kilyukadt.A háztartási gépekben, kozmetikai sprayekben használt CFC (kloro-fluoro-karbon) nevű gáz is felelős ezért a folyamatért. A lyuk kiterjedése egyes mérések szerint megközelíti az Egyesült Államok méretét, és ezen a résen keresztül ma már olyan káros sugarak pl. UVC sugarak is elérik a Föld felszínét, melyek korábban soha.
A földet érő napfény sugarai három fő csoportba sorolhatók:
-infravörös tartomány, ez melegíti fel a vizeket és a levegőt
-látható fény tartomány,a földet érő napsugarak döntő többsége tartozik ide
-ultraibolya tartomány (UV), mindenekelőtt ez hat a bőrre
Az ultraibolya (UV) sugarakat az egyre rövidülő hullámhosszuk alapján további három tartományba osszuk: UVC (200-280nm,)az UVB (280-315nm),és az UVA (315-400nm) sugarakra. Az UVC sugarakat az ózonréteg többnyire elnyeli. Az UVB sugarak azonban már elérik a földfelszínt, sőt a sugárzás mértéke egyes adatok szerint évente 2%-kal emelkedik.Az UVB sugaraknak köszönhetjük a leégést.Ezek a sugarak károsítják a bőr sejtjeiben található DNS láncokat, gyöngítik a bőr imunnrendszerét és ezáltal a bőr rosszindulatú daganatainak a kialakulásában szerepet játszanak.
Az UVA sugarak teszik a bőrt fényérzékennyé.Ezeket a sugarakat sokáig „jó” sugaraknak hitték, azaz a bőrre veszélytelennek tartották. Ám a kutatások kimutatták, hogy hatásukra szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Az UVA sugarak okozzák a bőr ún. Fényöregedését (photoaging) ami nem azonos a természetes bőröregedéssel.Fényöregedésnek nevezzük azt a folyamatot amikor azUVA sugarak hatására a bőr mélyebb rétegeiben olyan tartós, visszafordíthatatlan károsodás következik be, amelynek következtében a bőr elveszti rugalmasságát,víztartalmát, megvastagszik, a ráncok elmélyülnek. A fényöregedés hatása csak évek múltán jelentkezik, azonban a védelem nélkül napon töltött órák,napok, évek mind-mind összeadódnak.Vajdaság ilyen szempontból „rizikós” régiónak számít, hiszen itt a lakosság 70-80 %-a földműveléssel foglalkozik.A falusi emberek nagyon nagy része évtizedeket tölt a határban, tűző napon bármilyen védelem nélkül! Tudni kell azt, hogy a szoláriumokban azUVA sugarak hatására barnul le a bőr szinte mindjárt.A fiatalok gyakran kérdezik meg tőlem, hogy egy kicsit ugye szabad „szolizni”? Az t szoktam mondani, hogy a „kicsinek” semmi értelme, mert attól nem barnulnak le , a soktól meg ráncos lesz a bőrük idővel. Nem nagyon hiszik el, de ha azt mondom, hogy a „szolitól” bőrrákot lehet kapni, no az már hatásos és sajnos nem hazudtam nekik. Ugyanis, a bőr sejtjei bizonyos fokú regenerálódásra képesek. A napsugarak által károsított, sérült bőrsejteket a szervezet az éjszakai pihenővel igyekszik kijavítani. Ennek a folyamatnak azonban vannak korlátai is, a megújulni képtelen sejtek rendszerint elhalnak vagy, ami veszélyesebb, módosult, megváltozott DNS-sel ( dezoksiribonukleinsav-az a molekula amely a sejtek tulajdonságait hordozza) élnek tovább.A bőr immunrendszere figyel ezekre a módosult sejtekre, igyekszik őket elpusztítani hogy a későbbiek folyamán ne okozzanak bőrrákot.Sajnos ez a védelmi vonal korántsem olyan tökéletes...
A bőr barnulását a melanin nevű festékanyag okozza a bőr felhám rétegében (epidermiszben). A melanint a pigmenttermelő sejtek ( melanocitak) termelik az epidermiszben. Működésüket az UV sugárzás váltja ki. A pigmentsejtek elnyelik a bejutó sugarak egy részét, szűrik és szórással is csökkentik a hatásukat, így védekeznek annak ártó hatása ellen.A pigmenttermelés lassítja a sejtregenerációt, emiatt a szaruréteg megvastagszik, ezzel óvja a mélyebb rétegeket a sugárzás ártalmaitól.
A fokozott verejtékezés is a védelmet szolgálja, az izzadságban ugyanis természetes fényszűrő anyag termelődik.
Bőrtipusok
Az UV-sugárzás, a napozás hatásai a bőr pigmentáltság szerinti tipusától függenek.
Fitzpatrick, neves amerikai dermatológus professzor 6 tipusra osztotta:
I.tipusba tartozók gyakorlatilag egyáltalán nem tudnak lebarnulni a napon , nem is szabad kisérletezniük vele, mert ha tíz percnél hosszabb ideig tartózkodnak tűző napon, azonnal heves napégést szenvednek. Ide tartoznak a világosszőke, vörös hajúak, nekik van a. legkevesebb pigment a bőrükben.
II tipusba azok tartoznak, akiknek bőre világos, napfény hatására kipirosodnak, de azért enyhén le is tudnak barnulni. Ők a sötétszőke hajúak.
III.bőrtipusúak barna hajúak, lassan barnulnak a napon.
IV tipusú bőr könnyen barnul, általában zsírosabb és vastagabb az előzőnél
V bőrtipus sötétbarna, fekete hajjal, kreolos árnyalatú bőrrel rendelkezők, jól barnulnak
VI napozásra teljesen érzéketlen fekete bőr, afrikai négerek bőre.
A bőr védelmét és a napozás időtartamát a bőrtipushoz kell igazítani. A Lassúbb, kíméletesebb barnulás tartósabb és kevésbe káros!Azt szoktam ajánlani, hogy legjobb ha már most az áprilisi-májusi napon fokozatosan „szoktatjuk” bőrünket a napfényhöz.
A legfontosabb aranyszabály, melyet be kell tartanunk, hogy ne menjünk soha tűző napra, de leginkább a 11 és 16 óra közötti időszakban! Ha mégis szükséges lenne, vagy a nap többi időszakában is, megfelelő ruházattal és fényvédő krém használatával tegyük ezt. Fényvédő faktor, vagy más néven SPF ( sun protectig factor), azt jelzi, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon a napégés kockázata nélkül. Minél magasabb ez a szám, annál tovább tartózkodhatunk a napon.Nyáron hordjunk világos, szellős, könnyű anyagú ruhákat! Ne feledjük a szalmakalapot sem el, egy 7,5 cm-es karimájú kalap 20-as fényvédő faktort biztosít az arcnak, nyaknak!
A csecsemők számára a nyári napsütés egyenesen tiltott dolog.A nyárból nekik bőven elegendő egy kellemes, árnyékos hely.A gyermekek UV-sugarak elleni védelme azért is fontos, mert bőrük tízszer vékonyabb a felnőttekénél.
Vannak olyanok, akiknek nem az alapvető bőrtipusuk hanem egyéb okok miatt indokolt a fokozott óvatosság. Így például okosan teszik, ha kerülik a tűző napon tartózkodást azok, akiknek a bőrén feltűnően sok festékes anyajegy található.
Az erős UV-sugárzás nemcsk leégést, bőrirritációt okoz, hanem a fennálló bőrbetegségek közül is többet súlyosbíthat. Így mindazoknak, akiknek valamilyen bőrbetegsége van, fokozott óvatosságra, fényvédelemre van szüksége! Így pl. a lupus,a herpes, a rosacea, az albinizmus, a pigmenthiány fényérzékeny bőrbetegségek.
Jó tudni azt is, hogy bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthat fényérzékenységet. Ilyenek lehetnek pl. az antibiotikumok, az antidepresszánsok, a diabétesz elleni gyógyszerek, az antihisztaminok, a vérnyomáscsökkentők, a fogamzásgátlók, a daganat ellenes gyógyszerek, a nem szteroid reuma ellenes gyógyszerek és a pszihoterápiás gyógyszerek.
Ne feledjük, hogy bőrünk nem „felejt”, az életünk során ért káros sugárzás összeadódik melyek később veszélyes következményekkel járhatnak!