Oct 10, 2012

Dermatitis Atopica

Mi az atópiás dermatitis?
Az atópiás dermatitis egy krónikus, tehát hosszantartó bőrgyulladás, amely általában csecsemőkorban kezdődik.Lefolyásában számos javulás és rosszabbodás észlelhető.Atópia- görögül annyit jelent hogy különlegesség, tehát a bőr nem szokványos mödon reagál a külső ingerekre.Az atópia egy örörkletes klinikai állapot, ahol a bőrgyulladás mellé gyakran társul a bronchiális asthma és az allergiás nátha.A bőrön eleinte piros, nedvező elváltozások jelentkeznek, amelyek pörkökké változnak, később a bőr ezeken a helyeken a gyulladás következtében megvastagszik.A száraz bőr és az állandó kitartó viszketés a két fő jellemzője ennek a betegségnek.
Mi okozza a betegséget?
Az atópiás dermatitis veleszületett betegség ,amely a stresszhatásokra rosszabbodik, de nem a stressz okozza elsődlegesen. Az ilyen betegek bőréből hiányoznak bizonyos telítetlen zsírsavak, tehát hiányzik az a zsíros hámfelület amely védő filmréteget képez a bőrön normálisan.Ez az állapot genetikailag kódolt és az egyén ezzel születik.Örökli tehát a hajlamot, általában valamelyik szülőtől, hogy ilyen bőrrel szülessen. Az atópiás dermatitis tehát genetikailag komprommitált bőrön jön létre a külső ingerek hatására.A táplálkozás szerepe még mindig nem eléggé tisztázódott.A különböző diéták az esetek többségében nem ad jelentős változást.A legtöbb allergén az étrendből amely említésre méltó az a :tojás, tenger gyümölcsei,kikiriki,szója, fehérliszt,csokoládé. Tehát én nem azt mondom, hogy a gyerek ezeket nem eheti, csak a betegség kiújuló fázisaiban ezektől az élelmiszerektől ódzkodjanak.Ezzel ellentétben nagyon gyakoriak az alergiás reakciók az inhalációs allergénekre, tehát allergia a: háziporra,poratkára, pollenokra,állati redetű szőrre,penészre.Az esetek 70%-ban valamelyik szülő kórisméjében jelen van a szénanátha, asztma vagy maga az atópiás dermatitis.
Az esetek 60%-ban a betegség csecsemőkorban kezdődik úgy 2.hónap tájékán.Az elváltozások hónapokig, évekig eltarthatnak.Az atópiás dermatitis a születést követő 40napon belül jelenik meg, ezért hívják még „firzigernek” is.Az esetek 50%-ban a betegség 18 hónapon belül spontán is visszahúzódhat.Rosszabbodás jelentkezhet a pubertáskorban.Mi azt mondjuk, hogy minél előbb jelentkeznek a bőrelváltozások, annál nagyobb az esély, hogy előbb elmúlnak.Az esetek nagy részében már gyerekkorban megjelennek a szénanátha, asztma tünetei is, amelyek később ugyanúgy visszahúzódhatnak.
A betegek száma évről-évre növekvő tendenciát mutat, tehát ez világprobléma.Mi azt mondjuk, hogy a gyerek szopjon anyatejet ameddig csak lehet, bár erről már hallottam más szakvéleményt is.
A klinikai képben a vezető tünetek a viszketés és a száraz bőr.A gyerek minél jobban vakarózik annál több elváltozás keletkezik és egy bűvös kör alakul ki:viszketés-vakarózás-viszketés-vakarózás,amelyből nehezen van kiút.A gyerek ingerült lesz, mert még nincs kialakulva nála a vakaró
zási reflex, tehát nem tudja se elmondani, se megmutatni hogy hol viszket, de nem is tudja megvakarni, csak tudja, hogy valami nem jó.Ezért sokat sír,nyűgös, az éjszakák nyugtalanok, nem tudja magát kipihenni, ezért még nyugtalanabb napközben és újból egy bűvös kör alakul ki.
A csecsemőknél és 2 éves korig a bőrelváltozások jellemzően a hajlatokban jelennek meg: a térd, könyék,nyak, tenyérhajlatokban és az arcon.A bőr piros, néha hólyagos, nedvezik és hámlik. A későbbi gyerekkorban ha a betegség még tart akkor a viszketős bőrfelületek megvastagszanak, az arc jellegzetesen sápadt lesz,beesett, sötét szem alatti gödrökkel. Nagyon gyakoriak a másodlagos bőrfertőzések, a viszketős bőrfelületek elgennyesednek
Mit kell tenni ha a gyerek atópiás dermatitisben szenved?
Mivel a betegség mint már említettem krónikus, tehét hosszantartó érdemesebb odafigyelni a megelőző intézkedésekre
Portalanítani a helységet ahol a gyerek alszik: olyan függönyt használni amelyet hetente ki lehet mosni,a szoba padlója olyan anyagból legyen, amelyet hetente 2-3 alkalommal nedves ruhával fel lehessen törölni!
A ruhanemű kizárólag pamutos legyen, gyapjú, műszál kerülendő, bőrlábbeli használata ajánlott!
Szappan, tüsfürdő,sampon használata nélküli mosakodás,fürdés ajánlott, csak tiszta,langyos víz!
Hidratáló,urea tartalmú tesstápolók használata ajánlott 2-3x hetente!

Ha ezek az intézkedések csődöt mondanak akkor kell kezelni illetve gyógyítani a kis beteget. A másodlagos fertőzéseket antibiotikumokkal, helyileg rövid ideig tartó és orvosi felügyelet alatt kortikosteroidos kenőcsökkel.Nagyon fontos a viszketés elleni harc hűtőkenőcsökkel, a szétvakart bőrfelületeket hámosító kenőcsökkel kell gyógyítani.