Nov 18, 2012

Acne Vulgaris

Acne-görög szó, pontot jelent, vulgaris- latin szó azt jelenti hogy egyszerű.Az acne vulgaris a legismertebb bőrbetegség. Gyakorlatilag mindenkin jelentkezik, általában gyengébb olykor súlyosabb formában.A tünetek serdúlőkorban jelentkeznek és néhány évig tartó fennállás után a 25-30 éves korig fokozatosan visszafejlődnek.Ezek az elváltozások ebben az időszakban fiziológiás, élettani állapotnak tekinthetők. Az érintettek többsége nem is fordul orvoshoz.
Az acne vulgarist sokan lebecsülik, a serdülőkor elkerülhetetlen velejárójának tartják.Tapasztalatból tudom, hogy az érzelmileg egyébként is labilis teenagereknek, de a fiatal felnőtteknek is komoly gondot jelentenek az arc és a törzs bőrén éktelenkedő, elcsúfító tünetek és ezért érthető hogy segítséget keresnek.Sokszor azt is tapasztalom hogy a szülők vannak kétségbeesve azon amit a serdülő gyerekeik arcán látnak és ezt hangosan ki is mondják:”Ennek a gyereknek olyan szép volt a bőre, most meg olyan csúnya!”A gyerek meg ott áll, azt sem tudja miért cipelték el a bőrgyógyászhoz, de azt nagyon megjegyzi magának hogy az édesanyjának az ő bőre csúnya, akkor lehet hogy már ő sem olyan jó mint kisgyerekkorában? Szóval kedves szülők óvatosan a megjegyzésekkel!A szakkönyvek azt írják, a pattanások, kezeljük vagy nem kezeljük előbb-utóbb elmúlnak, csak az nem mindegy, hogy az a pubertás gyerek pszihésen ezt az időszakot hogyan vészeli át. Ezért kell a pubertáskori pattanásokat igenis kezelni!
A kezelés elsősorban bőrgyógyász feladata, de termászetesen gyermekorvosok, családorvosok, iskolaorvosok valamint kozmetikusok is szerepet vállalnak a tünetek enyhítésésben.
A faggyúmirígyek a szőrtüszőkből,folliculusokból fejlődnek ki, azokkal egységet alkotnak- ez a pilosebaceás egység.Ilyen folliculusok csak az emberen találhatók, az állatvilágban nincsenek.A mirígyekben termelődő faggyú a ductus sebaceus vezetéken át az infundibulumnak nevezett csatornába jut. Az infundibulum falát hám béleli, a leváló hámsejtek elkeverednek a bőrfelszín felé tartó faggyúval valamint a folliculusban élő baktériumokkal A faggyút a mirígysejtek termelik, tehát nincs közvetlen kapcsolat a táplálékban levő zsírok és a faggyú között. A faggyúban bi-és trigliceridek, viaszok, szterol-észterek, squalénok stb. Találhatók, a szabad zsírsavak másodlagosan, a baktériumok működése révén képződnek.
Gyermekkorban a faggyúmirígyek „nyugalmi” állapotban vannak. Serdülőkorban a hormonális hatásra lényegesen megváltozik a faggyúmirígy működés.A faggyúmirígyek a nemi hormonok irányítása alatt állnak.Azokat a hormonokat amelyek a faggyúmirígyek működését pubertásban serkentik, androgén hormonoknak nevezzük.Ezeket a férfiaknál a here, nőknél a petefészek és a mellékvese termeli.Hormonhatásra a mirígyek megnyagyobbodnak, térfogatuk többszörösére nő, lényegesen megnő a faggyútermelés, a folliculusokban megszaporodnak a mikróbák, nő a szabad zsírsavtartalom.Ezek a mirígyek elsősorban az arcon, a háton és a mellkason találhatók, tehát ezek azok a helyek ahol az acne elsősorban megjelenik.
Az acnek egyik leggyakoribb elváltozása a mitesszer (latinul comedo). Ez egy szarucsap, mely a faggyúmirígyek kivezető csövébe ülve elzárja a faggyú kiürülését.A mitesszereket fejlettségük szerint csportosítjuk. Megkülönböztetünk nem gyulladt mitesszereket, ezek lehetnek fehérek vagy feketék, gyulladásos mitesszereket,azaz egyszerű pattanások, amit papulának is nevezünk,gennyes pattanások ezek a pustulák, csomókat (nodusok) sőt hólyagokat (cysták).A fehér mitesszer zárt, mert szaruréteg fedi, a fekete mitesszer nyílt, bőrfesték melanin és sejttörmelék halmozódik fel ( és nem piszok), ettől látszik sötétnek.A fehér és fekete mitesszerek nagysága egyforms, kb. 2mm-esek.A fehér mitesszerek sokszor nem is láthatóak szabad szemmel, csak akkor tűnnek át ha a bőrt kicsit megfeszítjük. A fehér mitesszerekből nehezen távozik az ott felhalmozódott anyag, emiatt gyakrabban begyulladnak.Ha az illető bőre eleve zsírosabb az átlagosnál fokozott mitesszerképződési hajlammal rendelkezik, a hormonális változások miatt megnövelt faggyútermelés acne kifejlődéséshöz vezet.A faggyú a mitesszerek miatt nem tud kiürülni, a kivezető csatornák eltömődnek és gyulladásba jönnek. Az acne tehát a bőrben levő faggyúmirígyek és kivezető csatornáinak a betegsége.
A gyulladást legnagyobbrészt baktériumok okozzák.Az ember bőrén normálisan is többfajta baktérium él. Ezek általában semmilyen problémát nem okoznak.Ha azonban az egyik tipusú baktérium, a Propionibacterium acnes, bekerül a mitesszerek miatt kiürülni nem tudó faggyúmirígy kivezető csatornájába, ott elszaparodik, normális anyagcseréje során gyulladáskeltő anyagokat termel.Az acne tehát a bőr természetes baktériumflórájának és a fokozott faggyútermelésnek együttes következménye.
Egyeseknél a gyulladásos tünetek erősebbek, másoknál gyengébbek.Hogy az acne örökölhető-e vagy sem nem állnak rendelkezésre megbízható adatok. Megfigyelték, hogy az acnés szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel lesznek acnésok.Tehát a hajlam valószínűsíthető.A japánok és a feketék sokkal kevésbé hajlamosak erre a bőrelváltozásra.
Egy-egy pattanás-nagyon ritkán-már 8-9 éves korban kialakulhat.Gyakorlatilag minden kamaszon megjelennek.A pattanások száma fokozatosan növekszik, melyek száma lányokon 17 éves kor körül, fiúkon 18-19 éves korban éri el a maximumot.Ezután jön a legtöbb türelmet igénylő időszak, mivel a bőr állapota nem javul 21-22 éves korig.Az érintettek többségénél az acne többnyire 25 év körül teljesen elmúlik.
ACNE TÍPUSOK
Nálunk a leggyakrabban előforduló tipus a közönséges acne (acne vulgaris). Három súlyossági fokozata ismert:1. Acne comedonica. A mitesszerek száma enyhén megszaporodik, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk és az esetek nagy része spontán gyógyul.2.Acne papulosa, papulopustulosa. A mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó, göbcse észlelhető és néhány gennyes hólyagocska is megjelenik. Ebben a stádiumban már számolni kell a hegesedés veszélyével. 3.Acne cystica,conglobata.Számos puha tapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomókból gyakran genny tör a felszínre. Itt már igen erős torzító hegesedés alakulhat ki.
Vannak olyan tényezők, melyek rontják az acnét, mások pedig ellenkezőleg jótékony hatást gyakorolnak rá. Lányoknál gyakori, hogy az acne „beerősít” a menstruációt megelőző napokon. A terhesség és az acne kifejlődése között nem sikerült összefüggést kimutatni.A napfénynek sok esetben jótékony hatása van, mégpedig azért mert az UVB sugarak a napfényből nyugtatják a faggyúmirígyek működését.A diétának többnyire nincs sok köze az acne kifejlődéséhez.Diétás megszorításokat felesleges emiatt alkalmazni,a csokoládéfogyasztással sem kell felhagyni. Az olajos magvaknak a túlzott fogyasztását viszont kerülni kell.
Rendszeres, alapos tisztálkodással a fekete mitesszerek számát vissza lehet szorítani. A fokozott intenzitású személyes higiénia sem véd az acnétól. A faggyúmirígyek sajnos akkor is erőteljesen működnek, ha az ember óránként mosakszik.
Egyes esetekben a csomók és hólyagok hegeket hagyhatnak maguk után. A visszamaradt heg kétféle lehet:
Megvastagszik és kiemelkedik a bőr felszínéből ( hypertrophiás vagy keloid heg)
Bemélyed a bőrfelszínbe ( atrophiás vagy”jégcsákány” heg)
Szerencsére a hegesedés nem minden esetben jelentkezik a folyamat kezdetén. De ha a hegek már kialakultak és idővel sem javulnak, azokat utólag már sokkal nehezebb eltüntetni!
A legbiztosabb módja a hegesedés megelőzésének az időben elkezdett, megfelelő kezelés.A nem több mint 3 éve fennálló acne esetében várható a legteljesebb hatás.
A sötétebb bőrű egyéneknél a gyulladás után pigmentáció (sötétebb elszíneződés) maradhat vissza. Ez sok bőrbetegség esetén előfordul és hónapokig vagy évekig tarthat.Ezért nagyon fontos, hogy sötétebb bőrűeket nagyon korán és hatékonyan kezeljük.
AZ ACNE KEZELÉSE
Az acne kezelése lehet lokális és szisztémás. Az acne kezelését több támadásponton kell indítani: normalizálni kell a folikuláris elszarusodást, csökkenteni a faggyúmirígy aktivitást, gátolni a P. Acnes szaporodását, illetve csökkenteni a gyulladást.Sajnos olyan lokális készítmény mely mind a négy ponton képes beavatkozni nincs. Súlyos, hegesedéssel járó, nagy lelki terhet jelentő bőrtünetek esetén szisztémás kezeléssel kell kiegészíteni a lokális kezelést.
Az azelainsav ( Skinoren krem)anticomedogén, erős antibakteriális és gyulladásgátló hatású, de nem képes csökkenteni a faggyútermelést, viszont ellenjavallata nincs és korlátlanul kombinálhatú.
A bezoil-peroxid (Akneroksid,Aknefug oksid gél)erős antibakteriális és mérsékelt gyulladáscsökkentő, de irritál, allergizál, fényérzékenyít.
A lokális retinoid készítmények hatékonyan szabályozzák a szarusodást így meggátolják a mitesszerek kialakulását, viszont a faggyútermelést nem befolyásolják és csak mérsékelt gyulladáscsökkentő
A lokális antibiotikumok kizárólag antibakteriális hatásuk van, önmagukban csak rövid ideig alkalmazhatók.
A szisztémás terápiára három gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok és retinoidok.
Az antibiotikumok úgy hatnak, hogy csökkentik a baktériumok számát és ezzel normalizálják a gyulladásos reakciót. A hatékony antibiotikum felírása bőrgyógyász feladata. A kezelést többnyire hosszú ideig kell folytatni, illetve szükség esetén ismételni. Ennek az az oka ,hogy a baktériumok egy része ellenállóvá (rezistennsé) válik a legtöbb antibiotikumra, így azok már nem képesek kifejteni hatásukat. Az antibiotikum kezelés után a betegség nagyon gyorsan újra visszatérhet (recidiválhat) igy a gyógyszer adagolását állandóan ismételni kell.
A hormonok, bizonyos fogamzásgátló tabletták jó hatással bírnak az acnés bőrre. A hormonok főleg a fokozott faggyútermelést csökkenti. Hosszú ideig kell alkalmazni, hatásuk nem tartós.
A szisztémás retinoidok (pl. Roaccutan caps.) az egyetlen készítmények, melyek az acne patomechanizmusának összes pontjára képesek hatni, ezért ezek a készítmények a leghatásosabbak, viszont számos mellékhatásuk van. A legfontosabb hogy erősen magzatkárosító, ez mellett fényérzékenyítő, emeli a vérben a lipidek szintjét.. A retinoid kezelést csak bőrgyógyász javasolhatja:
Súlyos acnés esetekben
Olyan esetekbem ahol az előzetes antibiotikum terápia nem volt elég hatásos
Ha a pattanások újra és újra visszatérnek
Hegesedés veszélye áll fenn
Ha a betegség elégtelen kezelés miatt pszihés problémák jelentkeznek

Ez a gyógyszer drámaian csökkenti a faggyú képződését a mirígyekben, csökkenti a baktériumszámot is, lassítja a fehér és fekete mitesszerek képződését és egy összetett mechanizmuson keresztül a gyulladást is csökkenti. Általában 4-8 hónapos kúra szükséges és többnyire nincs szülség újabb kezelésre.