Dec 7, 2012

A pattanásos bőr

A pattanás (acne vulgaris) a legismertebb bőrbetegség. Gyakorlatilag mindenkinél kialakul, általában gyengébb, olykor súlyosabb formában. A tünetek serdülőkorban jelentkeznek, és néhány évig tartó fennállás után, a 25-30 éves korig fokozatosan visszafejlődnek. Ezek az elváltozások ebben az időszakban fiziológiás, élettani állapotnak tekinthetők. Az érintettek többsége nem is fordul orvoshoz.
Az acne vulgarist sokan lebecsülik, a serdülőkor elkerülhetetlen velejárójának tartják. Tapasztalatból tudom, hogy az érzelmileg egyébként is labilis kamaszoknak, de a fiatal felnőtteknek is komoly gondot jelentenek az arc és a törzs bőrén éktelenkedő, elcsúfító tünetek, ezért érthető, hogy segítséget keresnek. Sokszor azt is tapasztalom, hogy a szülők vannak kétségbeesve azon, amit a serdülő gyerekeik arcán látnak, és ezt hangosan ki is mondják: „Ennek a gyereknek olyan szép volt a bőre, most meg olyan csúnya.”A gyerek meg ott áll, azt sem tudja, miért cipelték el a bőrgyógyászhoz, de azt mindenképp megjegyzi magának, hogy az édesanyja szerint az ő bőre csúnya, és akkor lehet, hogy már ő sem olyan jó, mint kisgyerekkorában. Szóval kedves szülők, óvatosan a megjegyzésekkel! A szakkönyvek azt írják, a pattanások, kezeljük vagy nem kezeljük őket, előbb-utóbb elmúlnak, csak az nem mindegy, hogy a pubertás gyerek pszichésen miként vészeli át ezt az időszakot. Ezért igenis kell kezelni a serdülőkori pattanásokat.
Kezelés
Az akné kezelése lehet lokális és szisztémás. Több támadásponton kell megkezdeni: normalizálni kell a follicularis elszarusodást, csökkenteni a faggyúmirigy aktivitását, gátolni a P. acnes szaporodását, illetve mérsékelni a gyulladást. Sajnos olyan lokális készítmény, mely mind a négy ponton képes beavatkozni, nincs. Súlyos, hegesedéssel járó, nagy lelki terhet jelentő bőrtünetek esetén szisztémás kezeléssel kell kiegészíteni a lokális kezelést.
Az azelainsav (Skinoren krém) nem komedogén, erős antibakteriális és gyulladásgátló hatású, de nem képes csökkenteni a faggyútermelést, ellenjavallata viszont nincs, és korlátlanul kombinálható. A bezoil-peroxid (Akneroksid, Aknefug oksid gél) erős antibakteriális és mérsékelt gyulladáscsökkentő, de irritál, allergizál, fényérzékenyít.
A lokális retinoid készítmények hatékonyan szabályozzák a szarusodást, így meggátolják a mitesszerek kialakulását, a faggyútermelést viszont nem befolyásolják, és csak mérsékelt gyulladáscsökkentők.
A lokális antibiotikumoknak kizárólag antibakteriális hatásuk van, önmagukban csak rövid ideig alkalmazhatók. A szisztémás terápiára három gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok és retinoidok. Az antibiotikumok úgy hatnak, hogy csökkentik a baktériumok számát, ezzel normalizálják a gyulladásos reakciót. A hatékony antibiotikum felírása bőrgyógyász feladata. A kezelést többnyire hosszú ideig kell folytatni, illetve szükség esetén ismételni. Ennek az az oka, hogy a baktériumok egy része ellenállóvá (rezistenssé) válik a legtöbb antibiotikummal szemben, így azok már nem képesek kifejteni hatásukat. Az antibiotikumos kezelés után a betegség nagyon gyorsan újra visszatérhet (recidiválhat), így a gyógyszer adagolását állandóan ismételni kell.
A hormonok, bizonyos fogamzásgátló tabletták jó hatást gyakorolnak az aknés bőrre. A hormonok főleg a fokozott faggyútermelést csökkentik. Hosszú ideig kell őket alkalmazni, hatásuk nem tartós.
A szisztémás retinoidok (pl. Roaccutan caps.) az egyedüli készítmények, melyek az akné patomechanizmusának összes pontjára képesek hatni, ezért ezek a leghatásosabbak, de számos mellékhatásuk van. A legfontosabb, hogy erősen magzatkárosítók, emellett fényérzékenyítők, emelik a vérben a lipidek szintjét. A retinoid kezelést csak bőrgyógyász javasolhatja:
súlyos aknés esetekben, amelyekben az előzetes antibiotikum-terápia nem volt elég hatásos, ha a pattanások újra és újra visszatérnek, hegesedés veszélye áll fenn,
ha az elégtelen kezelés miatt pszichés problémák jelentkeznek. Ez a gyógyszer drámaian csökkenti a faggyú képződését a mirigyekben, csökkenti a baktériumszámot is, lassítja a fehér és a fekete mitesszerek képződését, és egy összetett mechanizmussal a gyulladást is csökkenti. Általában 4–8 hónapos kúra szükséges, és többnyire nincs szülség újabb kezelésre.
Kialakulásuk
A kezelés elsősorban bőrgyógyász feladata, de természetesen gyermekorvosok, családorvosok, iskolaorvosok, valamint kozmetikusok is szerepet vállalnak a tünetek enyhítésében.
A faggyúmirigyek a szőrtüszőkből fejlődnek ki, egységet alkotnak velük, ez a pilosebaceus egység. Ilyen szőrtüszők csak az emberen találhatók, az állatvilágban nincsenek. A mirigyekben termelődő faggyú a ductus sebaceus vezetéken át az infundibulumnak nevezett csatornába jut. Az infundibulum falát hám béleli, a leváló hámsejtek elkeverednek a bőrfelszín felé tartó faggyúval, valamint a folliculusban élő baktériumokkal. A faggyút a mirigysejtek termelik, tehát nincs közvetlen kapcsolat a táplálékban levő zsírok és a faggyú között. A faggyúban bi- és trigliceridek, viaszok, szterol-észterek, szkvalénok stb. találhatók, a szabad zsírsavak másodlagosan, a baktériumok működése révén képződnek.Gyermekkorban a faggyúmirigyek „nyugalmi” állapotban vannak. Serdülőkorban a hormonális hatásra lényegesen megváltozik a faggyúmirigyek működése; a nemi hormonok irányítása alatt állnak. Azokat a hormonokat, amelyek a faggyúmirigyek működését pubertásban serkentik, androgén hormonoknak nevezzük. Ezeket a férfiaknál a here, nőknél a petefészek és a mellékvese termeli. Hormonhatásra a mirigyek megnyagyobbodnak, térfogatuk többszörösére nő, lényegesen megnő a faggyútermelés, a folliculusokban megszaporodnak a mikrobák, nő a szabad zsírsavtartalom. Ezek a mirigyek elsősorban az arcon, a háton és a mellkason találhatók,tehát ezek azok a helyek, ahol az akné elsősorban megjelenik.
A mitesszerek
Az aknék egyik leggyakoribb elváltozása a mitesszer (latinul comedo). Ez egy szarudugó, mely a faggyúmirigyek kivezető csövébe ülve elzárja a faggyú kiürülését. A mitesszereket fejlettségük szerint csoportosítjuk. Megkülönböztetünk nem gyulladt mitesszereket, ezek lehetnek fehérek vagy feketék, gyulladásos mitesszereket, azaz egyszerű pattanásokat, amelyeket papuláknak is nevezünk, gennyes pattanásokat (pustulák), csomókat (nodusok), sőt hólyagokat (ciszták). A fehér mitesszer zárt, mert szaruréteg fedi, a fekete mitesszer nyílt, bőrfesték, melanin és sejttörmelék halmozódik fel benne (nem piszok), ettől látszik sötétnek. A fehér és a fekete mitesszerek nagysága egyforma, kb. 2 mm-esek. A fehér mitesszerek sokszor nem is láthatók szabad szemmel, csak akkor tűnnek át, ha a bőrt kicsit megfeszítjük. A fehér mitesszerekből nehezen távozik az ott felhalmozódott anyag, emiatt gyakrabban begyulladnak. Ha az illető bőre eleve zsírosabb az átlagosnál, fokozottan hajlamos a mitesszerképződésre, a hormonális változások miatt megnövelt faggyútermelés akné kifejlődéséhez vezet. A faggyú a mitesszerek miatt nem tud kiürülni, a kivezető csatornák eltömődnek és begyulladnak. Az akné tehát a bőrben levő faggyúmirigyeknek és kivezető csatornáiknak a betegsége.A gyulladást legnagyobbrészt baktériumok okozzák. Az ember bőrén normálisan is többfajta baktérium él. Ezek általában semmilyen problémát nem okoznak. Ha azonban az egyik típusú baktérium, a Propionibacterium acnes bekerül a mitesszerek miatt kiürülni nem tudó faggyúmirigy kivezető csatornájába, ott elszaparodik, rendes anyagcseréje során gyulladáskeltő anyagokat termel. Az akné tehát a bőr természetes baktériumflórájának és a fokozott faggyútermelésnek az együttes következménye.
Vannak olyan tényezők, melyek rontják az aknét, mások pedig ellenkezőleg, jótékony hatást gyakorolnak rá. Lányoknál gyakori, hogy az akné „beerősít” a menstruációt megelőző napokon. A terhesség és a pattanások kifejlődése között nem sikerült összefüggést kimutatni. A napfénynek sok esetben jótékony hatása van, mégpedig azért, mert az UVB-sugarak mérséklik a faggyúmirigyek működését. A diétának többnyire nincs sok köze az akné kifejlődéséhez. Diétás megszorításokat felesleges emiatt alkalmazni, a csokoládéfogyasztással sem kell felhagyni. Az olajos magvaknak a túlzott fogyasztását viszont kerülni kell. Rendszeres, alapos tisztálkodással a fekete mitesszerek számát vissza lehet szorítani. A fokozott intenzitású személyes higiénia sem véd az aknétól. A faggyúmirigyek sajnos akkor is erőteljesen működnek, ha az ember óránként mosakszik.
Amikor begyullad...
Egyeseknél a gyulladásos tünetek erősebbek, másoknál gyengébbek. Hogy az akné örökölhető-e vagy sem, arról nem állnak rendelkezésre megbízható adatok. Megfigyelték, hogy az aknés szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel lesznek pattanásosak. Tehát a hajlam valószínűsíthető. A japánok és a feketék sokkal kevésbé szenvednek ettől a bőrelváltozástól.
Egy-egy pattanás – nagyon ritkán – már 8-9 éves korban kialakulhat. Gyakorlatilag minden kamaszon megjelennek. A pattanások száma fokozatosan emelkedik, lányokon 17 éves kor körül, fiúkon 18-19 éves korban érik el a maximumot. Ezután jön a legtöbb türelmet igénylő időszak, mivel a bőr állapota nem javul 21-22 éves korig. Az érintettek többségénél az akné többnyire 25 év körül teljesen elmúlik.
Az akné típusai
Nálunk a leggyakrabban előforduló típus a közönséges akné (acne vulgaris). Három súlyossági fokozata ismert. 1. Acne comedonica: a mitesszerek enyhén megszaporodnak, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk, és az esetek nagy része spontánul gyógyul. 2. Acne papulosa, papulopustulosa: a mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó, göbcse észlelhető, és néhány gennyes hólyagocska is megjelenik. Ebben a stádiumban már számolni kell a hegesedés veszélyével. 3. Acne cystica, conglobata: számos puha tapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomókból gyakran genny tör a felszínre. Itt már igen erős torzító hegesedés alakulhat ki.Egyes esetekben a csomók és hólyagok hegeket hagyhatnak maguk után. A visszamaradt heg kétféle lehet:
Megvastagszik és kiemelkedik a bőr felszínéből (hypertrophiás vagy keloid heg). Bemélyed a bőrfelszínbe (atrophiás vagy„jégcsákány” heg). Szerencsére a hegesedés nem minden esetben jelentkezik a folyamat kezdetén. De ha a hegek már kialakultak és idővel sem javulnak, utólag már sokkal nehezebb eltüntetni őket.
A legbiztosabb módja a hegesedés megelőzésének az idejében elkezdett, megfelelő kezelés. A nem több mint 3 éve fennálló akné esetében várható a legteljesebb hatás.
A sötétebb bőrű egyéneknél a gyulladás után pigmentáció (sötétebb elszíneződés) maradhat vissza. Mindez sok bőrbetegség esetén előfordul, és hónapokig vagy évekig tarthat. Ezért nagyon fontos, hogy a sötétebb bőrűeket nagyon korán és hatékonyan kezeljük.