Jun 25, 2013

Kullancsokról a bőrgyógyász szemével (Lyme-kór, Lyme-Borreliózis)

Az utóbbi időben egyre több szó esik a kullancsokról és az általuk okozott betegségekről.Magam is elolvastam néhány cikket, mégis úgy éreztem kell még írni róluk, mert mindig vannak újabb és újabb információk ami hasznos lehet az olvasó számára.A kullancsok rovarok, melyek az ember és más emlősök vérével táplálkoznakA Lyme-kórt vagy Lyme borreliozist a Borrelia burgdorferi nevű spirál alakú baktérium, spirohéta okozza. A spirohéta többnyire kullancscsípéssel kerül az ember szervezetébe.A kórokozó baktériumot a kullancs terjeszti (Ixodes), melyet egyes helyeken szarvaskullancsnak is hívnak, mert a kifejlett rovar gyakran szarvasok vérével táplálkozik.A kullancs fiatalabb alakjai (nimfák) rágcsálók, elsősorban a fehérlábú egér vérét szívják, ami a Lyme-kórt okozó baktériumok hordozója.Nem a szarvas terjeszti vagy hordozza tehát a kórokozót-annak se nem vektora, sem hordozója-csupán a kullancs egyik táplálékforrása.
A Lyme-kórt okozó baktérium akkor kerül az emberbe, amikor egy FERTŐZÖTT kullancs a bőrébe fúródik és 1-2 NAPIG ott marad! Rövidebb idő csak kivételesen elég a betegség átvitelére.A kórokozók eleinte a kullancscsípés helyén szaporodnak, majd 3-32 nap múlva megkezdik vándorlásukat a csípés helyéről a környező bőrbe, de a vérrel más szervekhez is eljuthatnak.
A kullancsok Földünk minden kontinensén megtalálhatók, számuk minden évben egyre több és ezzel párhuzamosan egyre nő a fertőzött kullancsok száma is.Vajdaságban a kullancsok 30%-a fertőzött Borreliával! Elméletileg tehát minden harmadik kullancscsípés okozhat Lyme-kórt! No, azért nem ilyen sötét a helyzet, hiszen az ember immunrendszere is védekezik a kórokozó ellen. Európában Ausztriának és Szlovéniának van a legmagasabb morbiditása- 130 megbetegedés 100 000 lakosra..
A Lyme- kór többnyire nyáron és kora-ősszel fordul elő.Leggyakrabban erdős vidéken élő gyermekek és fiatal felnőttek fertőződnek meg.A kullancscsípés nem fáj, mert a kullancs a csípés folyamán „lokális anesztetikumot” használ és ezért gyakran csak néhány nap múlva vesszük észre magunkon a rovart.NAGYON FONTOS hogy a természetjárás, kirándulás vagy az erdőben végzett munka után alaposan vizsgáljuk át magunkat és gyermekünket!
A Lyme-kór három szakasza ismert: korai-helyi (lokalis), korai-szórt (disszeminált) és késői. A korai és késői szakaszok között általában tünetmentes időszak van.
Ezen a helyen nagyon fontos megemlíteni, hogy általában minden rovarcsípés a bőrön helyi reakciót vált ki. Tehát a csípés körül pirosodás keletkezik, a bőr melegebb, keményebb, püffedt, nyomásra fáj,viszket, esetleg a középpontban vízhólyag is keletkezhet.Ezek a tünetek minden rovarcsípésre jellemzőek és ez még korántsem jelenti a Lyme-kórt. A panaszok 7-10 nap múlva elmúlnak
A Lyme-kór korai-helyi szakasza nagy, vörös folttal kezdődik a kullancscsípés helyén. Általában a törzsön, combon, ülepen vagy karon található ez a folt- erythema migrans.Ezután a folt tágul,eléri a 15 cm átmérőt, közepe rendszerint feltisztul, kokárdaszerű bőrelváltozás alakul ki. Az erythema migrans nem viszket és nem fáj, de meleg tapintású lehet. A fertőzöttek 25%-ában nem alakul ki a vörös folt- vagy legalábbis nem veszik észre, ezért nem ritkán családtag vagy barát veszi észre a háton, térdhajlatban vagy egyéb, a fertőzött személy számára nem szembetűnő helyen növekvő foltot.A folt a kullancscsípés után kb.2-3 hétre alakul ki és legalább egy hétig, de egyes esetekben akár hónapokig vagy egy évig is látható. Előbb-utóbb kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul, de eltűnése nem jelenti azt, hogy a kórokozó is kiürült a szervezetből!A csípést követő napokban- a bőrelváltozással párhuzamosan- influenzaszerű tüneteket észlelhet a beteg.Enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó duzzanat, torokfájás jellemző. Ha ebben a szakaszban nem történik meg a diagnózis felállítása és nem kezdódik el a kezelés, akkor a testben szétszóródó baktériumok további tüneteket okoznak.A Lyme-kór disszeminált szakasza akkor kezdődik, amikor a kórokozók vándorolni kezdenek a kullancscsípés helyéről. Ilyenkor a beteg fáradságot érezhet, hidegrázása van, fejfájása, tarkómerevsége, izomfájdalma. A betegek közel felében a test más helyein is képződnek erythema migrans foltok („vándorfoltok”), ezek már általában kisebbek.A tünetek legtöbbje megjelenik, majd elmúlik, ám a betegség- és fáradságérzet hetekig fenáll.A kései szakaszban a betegek kb. Felének ízületi gyulladása,artritisze lesz.A nagyizületek, elsősorban a térd duzzanatával és fájdalmával járó időszakok több éven keresztül visszatérnek.
Hogyan állítjuk fel a diagnózist? A Lyme-kór diagnózisa a klinikai kép és a laboratóriumi eredmények alapján állítható fel, ezt minden esetben orvosnak kell megállapítani.A szervezet a kórokozóval szemben antitesteket, ellenanyagokat termel. Ezek antitestek mérése a vérben Elisa és Westernblot laboratóriumi technikával végezhető.Ezt a vizsgálatot a kullacscsípést követő 6-8 hétben érdemes elvégezni, ha előbb csináltatjuk az eredmény biztosan negatív lesz, hisz ahhoz,hogy antitestek képződjenek a szervezetben időre van szükség.
A LYME-KÓR GYÓGYÍTHATÓ ÉS KIGYÓGYÍTHATÓ!
Az orvosok legtöbbje nem rendel antibiotikumot egyszerű kullancscsípés esetén, ha a betegnek nincsenek bőrjelenségei vagy egyéb tünetei.Ha a klinikai kép és a laboratóriumi eredmények alapján az orvos megállapította a Lyme-kórt ,akkor a betegség antibiotikumokkal meghatározott shema alapján kezelendő. Antibiotikumos kezeléssel aránylag rövid időn belül a betegség tünetmentessé válik és a beteg meggyógyul. Vigyázat! A Lyme-kór visszakapható, ugyanis a szervezet nem termel tartósan antitesteket a kórokozó ellen.
Bár a betegség gyógyítható, a hangsúly mégis a megelőzésen kell legyen. A megelőzéssel kapcsolatban fontos tudni azt is, hogy míg egy másik, szintén kullancsok által terjesztett betegség, az agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, a Lyme-kór ellen még nincs!

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis kullancsra bukkanunk, akkor a legfontosabb a mielőbbi eltávolítása.Fontos tudni, hogy a Lyme-kórt okozó baktériumok a kullancsok potrohában, a testnedvekben vannak. Így az a fontos, hogy a kullancs eltávolításakor ne szorítsuk meg a potrohát, mert azzal a bőrünkbe préseljük a betegséget okozó baktériumokat.Szintén nem szabad olajjal, krémmel bekenni a kullancsot, abban a reményben,hogy megfullad és magától kijön. Ilyenkor ugyanis szintén arra késztetjük a rovart, hogy belénk jutassa a kórokozókat.Ha a kullancs eltávolítása közben a feje esetleg beleszakad a bőrbe, nem szabad megijedni! Ez már nagyobb bajt nem okoz. Pár nap múlva magától le fog lökődni a bőrről. A kullancsot akár egyszerű szemöldökcsipesszel az óramutató irányával ellentétes irányban forgatva kell levenni a bőrről.