Aug 20, 2013

Vírusos szemölcsök

A szemölcsök a test különböző részein megjelenő bőrnövedékek.A szemölcsök kialakulását humán papilloma vírusok ,HPVokozzák.Többféle, több mint 70 HPV típus létezik, ezeket számozva jelölik (pl.HPV 3,HPV 16,HPV 18). Biokémiailag számos típusát különböztetik meg, melyek különböző kórképeket hoznak létre.A vírus a bőr sejtjeit, a keratinocytákat fertőzi meg, a bőrt és a nyálkahártyát is megbetegíti.A fertőzések lappangási ideje hosszú,általában 4hét-8 hónap. Az egyes HPV vírusok között vannak olyanok is, melyek a hámsejtekben rosszindulatú elfajulást (malignizációt) váltanak ki.Ennek késői következménye laphámrák lehet. Ebből a szempontból kiemelt jelentősége van a nemi szervek papillómáit okozó HPV 16-nak és 18-nak.Azoknál a nőknél,akiknek a méhnyak-nyálkahártyája HPV 16-tal fertőzött, nagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A fertőzés emberről emberre testi kontaktus útján jön létre, de a szemölcsök kialakulásához a bőrön bizonyos hajlamosság szükséges.A gyermekeknek és a serdülőknek a vírusokkal szembeni védekezőképessége gyengébb, mint a felnőtteké, emiatt sokkal fogékonyabbak és könnyebben fertőződnek meg a vírusos szemölcsökkel.Ezért van az ,hogy a fiataloknál a vírusos szemölcsök megjelenése igen gyakori, szinte nincs olyan ember akinek fiatal korában legalább egyszer ne lett volna valahol a bőrén vírusos szemölcs.
A közönséges szemölcs fájdalmatlanul jelenik meg az ép bőrön, sokáig akár észrevétlen marad. Jellegzetes szurkált,tagolt felszínű 2-5 mm nagyságú, tömött tapintású csomók keletkeznek
A szemölcsök fajtái
-közönséges szemölcs (verruca vulgaris): ezeket a szemölcsöket leggyakrabban gyermekeken és fiatal felnőtteken lehet látni, elsősorban a kézen, a kézujjakon, körmök körül, de a test bármely részén is megjelenhetnek.Esendőbbek a fertőzéssel szemben az atópiás dermatitisben ( bőr érzékenységével, szénanáthával,asztmával járó betegségben) szenvedők.A körmök szélénél megjelenő szemölcsök nehezen kezelhetők a köröm roncsolása nélkül, igen fájdalmasak.
-talpi szemölcs ( verruca plantaris): leggyakrabban a sarkakon, talpakon látjuk. Mivel a talpon a járás miatt nem tudnak előemelkedni, befelé nőnek, nyomhatják az apró idegvégződéseket és emiatt rendkívül fájdalmasak lehetnek.
-uszodaszemölcs (molluscum contagiosum): ezt a szemölcsöt nevével ellentétben nemcsak a közös fürdőhelyeken, gyakorlatilag bárhol el lehet kapni. Ezek a szemölcsök főként a gyermekeknél jelentkeznek, közösségben gyakran járványszerűen terjednek, atópiás, eczémás gyermekek különösen fogékonyak a molluscumra.A bőrgyógyász 2-4mm nagyságú fehér, köldökszerűen behúzott középű kis göbcséket lát, sokszor a vakarási nyomokon elhelyezkedve. Szekszuálisan aktív fiatalokon is igen gyakori, náluk a szemölcsök elsősorban az alhason, nemi szervek környékén láthatóak.
-lapos szemölcs ( verruca plana juvenile): szintén gyermekeken és fiatal felnőtteken a legygyakoribbak ezek a szemölcsök. Főleg az arcon, kézháton apró, lapos, bőrszínű vagy világosbarna növedékeke e formájában jelentkeznek.
-nemi szemölcsök ( condyloma acuminatum):HPV által okozott szemölcs a genitalis tájékon helyezkednek el, STD betegségnek számítanak, vagyis szekszuális úton terjedő.A nemi szerveken megjelenő condyloma acuminatum apró vörös vagy bőrszínű csomócska megjelenésével kezdődik.Gyorsan egyre több keletkezik, ezek összefolyva, növekedve jellegzetes karfiolszerű növedéket alkotnak. Összefekvő bőrterületeken, meleg, nedves helyeken alakulnak ki. Előfordulnak a húgycsőnyílás, végbélnyílás környékén is.
A vírusos szemölcs eltávolítása
A tenyéren, de főleg a talpon levő szemölcsök eltávolítása gyakran próbára teszi az orvost és a beteget.A rendelőben már olyan betegekkel találkozunk főleg, akik hónapokon át eredménytelenül próbálgatták a különféle ecsetelőket és egyéb otthoni praktikákat. A bőrgyógyászhoz általában azért jönnek, hogy valamilyen radikális módszerrel szabadítsuk meg a gyakran már fájdalmat is okozó növedékektől.
A vírusos szemölcsök hajlamosak maguktól, heg hátrahagyása nélkül eltűnni. A bőrön már hosszabb ideje ottlévő szemölcsöket azért kell kezelni, mert fertőző hajlamuk igen nagy!A számos kezelési lehetőség közül olyat kell választani, ami a legkisebb károsodást okozza az adott bőrterületen.Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fagyasztás, mely gyors és hatékony, kevesebb fájdalommal járó módszer. A szemölcsök helyén a fagyasztást követően hólyag képződik, mely sterilen megnyitva náhány nap alatt gyógyul. Egy fagyasztás nem elég, 2-3 alkalommal ismételt kezelés szükséges.
A kezelés történhet radikálisan, azaz úgy, hogy a szemölcsöt helyi érzéstelenítésben puhító előkezelés után Volkmann kanállal kifordítjuk. Ilyenkor egy nyílt seb keletkezik, melynek gyógyulása 5-7 nap.Véleményem és tapasztalatom szerint a talpi verukákat elég sikeresen csak ezzel a módszerrel lehet.
A beteg számára egyértelműen a legkisebb megterhelést az otthoni ecsetelés jelenti. Ez a módszer főleg gyermekeknél jön szóba, de ez gyakran 2-3 hónapot is igényel, s tapasztalatom szerint a betegek idő előtt elvesztik türelmüket.Ecsetelő (ún. Keratolitikus, azaz a szemölcsöt alkotó keratint oldó) kezelésre alkalmas készítmény számos gyógyszertárban és drogériában kapható. Leggyakrabban a szalicilsavat használják. Az arcon, nemi szerveken levő elváltozások esetében használatuk korlátozott. A kezelés előtt mindig kérjük ki a bőrgyógyász véleményét a használatról! Hasonló eljárást igényel a kezelés sejtosztódást gátló anyag (citosztatikum) tartalmú ecsetelő alkalmazásakor. Ezeket a készítményeket csak orvosi javaslatra lehet használni! Terhesség alatt nem alkalmasak a kezelésre!
Sajnos azt kell leszögezni, hogy bármilyen módszerrel is történik az eltávolítás, a szakirodalom szerint kb. A szemölcsök több mint 30%-a recidivál, azaz visszanő!