Oct 20, 2013

Impetigo Contagiosa (Ótvar)

Igen gyakori bőrbetegség.Valódi gyakoriságát azonban a fel nem ismert és jelentéktelen formák nagy száma miatt nem lehet megbecsülni.
Az ótvar pörkösödéssel járó, gennyes bőrfertőzéses folyamat, amely legtöbbször kisebb-nagyobb trauma útján a sérült felhámban (epidermisben) indul meg.Az egészséges bőrön is vannak mikroorganizmusok ( gombák, baktériumok). Ezek egy nagy része segít a bőr védekezése során távol tartani a szervezettől a valódi kórokozókat. Ha  a bőr megsérül, a  mikroorganizmusok bejutnak a szövetekbe és gyulladást okoznak.Bőrsérülést okoznak: állati harapások,rovarcsípések,különböző szőrtelenítési eljárások vagy bármilyen a bőr felületét károsító tényezők.
Az ótvar elsődleges fertőzésként leggyakrabban a gyermekeknél fordul elő, mivel felhámjuk még nem kifejlett, és így sérülékenyek. Gyermekközösségekben gyorsan terjed át az egyik gyermekről a másikra.
Leggyakoribb előfordulási helye az arc bőre, amelyet egy részt nem véd ruházat,másrészt igen gyakran fülfolyás vagy idült nátha miatti orrfolyásnál a testnyílások körül indul meg a kóros folyamat.Más esetekben, igen gyakran történik hogy parazitás eredetű bőrfolyamatokat, rühességet és tetvességet kísér. Így tarkótájéki makacs ótvarosodásnál mindig szorgalmasan kell kutatni a tetvességet jelző serkék utána a hajzatban. Természetesen a testfelület bármely más részén is megjelenhetnek az enyhén viszkető apró hólyagok. A gennyes bennékű hólyagok felszakadása után visszamaradó háhiány erősen váladékozik, rajta mézsárga pörk alakul ki mely szívósan tapad a bőrfelülethez. Vakarással a környező bőrfelületekre is szétterjed a kórokozó. A közeli nyirokcsomók gyakran duzzadtak.A párás levegő, a rossz szociális-higiénás környezet vagy a már fennálló, a szervezet ellenálló-képességét gyengítő betegség kedvez a terjedésnek.
Az impetigót napjainkban leggyakrabban a Staphylococcus aureus valamint a Streptococcus beta haemolyticus nevű baktériumok okozzák.
A kezelés célja a kórokozók elpusztítása, a tökéletes gyógyulás biztosítása és a késői lehetséges szövődmények elkerülése. Legfontosabb, hogy a pörköket eltávolítsuk. Mivel a pörkök szívósan tapadnak ezért eltávolításuk szappanos-langyosvizes mosdatással történjen.Ezenfelül a  fertőzött területet naponta kétszer antibakteriális kenőccsel kell bekenni és általában szükség van a szájon át szedhető antibiotikumra, mely segíthet az egész szervezetet érintő szövődmények megelőzésében. A bőrbetegség fertőző, tehát szükség van a külön törölköző használatra és kerülni kell a közeli bőrkontaktust más emberekkel.

A bőrelváltozások rendszerint nyomtalanul gyógyulnak, de nem ritka a kiújulás, főleg a gyenge ellenálló-képességű betegek esetében.Az ekcémás bőrfelületeken igen gyakori az ótvaros felülfertőződés.