May 14, 2014

A VISZKETÉS-PRURITUS

A viszketés az egyik leggyakoribb  és legjellegzetesebb bőrtünet. Sokan szenvednek tőle, és olyan intenzív kínokat képes okozni, melyek akadályozzák a nappali nyugalmat, a munkavégzést, az alvást, minden köznapi cselekvést.
A kínzó panasz oka: ismeretlen.Szinte az őrületbe kergeti, akit elér.Ősi jeleségnek számít, de az orvostudomány még ma sem fejtette meg teljes mértékben a titkát.
Az elmúlt évek során robbanásszerűen fejlődött és alapjaiban megváltozott ismeretünk a viszketés mechanizmusáról.Ma már tudjuk, hogy a viszketés nem egyfajta fájdalominger, mint  azt mindeddig feltételeztük, hanem egy önálló érzékelés.A mai álláspont szerint a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza a viszketés kínzó érzését. Ezek az idegrostok kapcsolatban állnak a gerincvelőn és az agyalapon keresztül az agykéreggel.
Mitől viszketünk? Ez egy nagyon bonyolult kérdés és általában nem csak a bőrgyógyász kompetenciája.Ez a rendkívül kellemetlen panasz, amely általában a bőrön jelentkezik, de ez sincs mindig így, hiszen bizonyos esetekben a gyulladt nyálkahárty is viszkethet,pl.: a torok és a garat is belülről.A bőrön jelentkező tünetek nagyon sok esetben nem bőrgyógyászati betegséget jelentenek.És innentől kezdve a probléma érinti a :belgyógyászokat, aneszteziológusokat, onkológusokat,ideggyógyászokat, pszihijátereket stb. Mert a viszketés témája sokszereplős az orvostudományban!
Bármi váltja is ki az elviselhetetlen érzést, a viszketés vakarásra ösztönöz. És bár a vakarás nyomán 30-40  másodpercig megkönnyebbül a páciens, ugyanis erre a rövid időre az agyat értesítő idegpálya kikapcsol, utána fokozott intenzitással jelentkezik a fájó, maró érzés, a viszketés még erőteljesebb lesz. Vagyis „ördögi kör” alakul ki, mert minél jobban vakarjuk a bőrt, annál jobban viszket.
Mit lehet mégis tenni? Ha a bőrön szemmel  látható jelek mutakoznak: kiütések, piros foltok, hólyagok, akkor első lépésként bőrgyógyászhoz tanácsos fordulni.Hiszen rengeteg bőrbetegség jár viszketéssel.Az akut, rendszerint külső eseményhez társuló, rövid ideig fennálló viszketést okozhatják: rovarcsípések, bárányhimlő,gombás fertőzések, vírusos fertőzések,a bőrre kerülő kontakt allergének,parazitás bőrfertőzések,pl. A tetvesség és a rüh. A heveny viszketés mellet megkülönböztetünk krónikus ( 6 hétnél tovább fennálló) viszketést is.A bőrbetegségek közül , krónikus viszketést okoz :a pikkelysömör, atópiás dermatitisz (ekcéma), hólyagos bőrbetegségek.
Amennyiben nem bőrbetegség okozza a viszketést, a bőrgyógyász további vizsgálatokra küldi a pácienst.A viszketés belgyógyászati okainak kiderítése alapos kivizsgálást igényel. A hétköznapi panasz olykor súlyos belszervi problémákra utal.Különféle belgyógyászati kórképek járhatnak viszketéssel mint pl. A cukorbetegség, májbetegségek, veseelégtelenség,pajzsmirígy-funkció zavarok, gyógyíthatatlan daganatos kórok, pszihés zavarok.
A fent említett kórképeken kívül meg kell említeni az időskori viszketést.A bőr szárazsága hozzátartozik az öregedéshez. Csökken a hám zsírtartalma, a verejtékezés, a faggyúképződés.Kifejezett esetekben hámlás,viszketés és a hámfelszínen finom repedések jelentkeznek.Sokszor maga a viszketés és a vakarózás bőrtüneteket produkál, amit nehezen lehet elkülöníteni egyéb bőrbetegségektől. Viszkető szisztémás megbetegedéseket ki kell zárni! Ha nem sikerül alapbetegséget vagy bőrgyógyászati betegséget igazolni, Pruritus senilis a dijagnózis, amelynek kialakulási mechanizmusa nem ismert.Télen, fűtési szezonban különösen sok idős embert érint.Kezelése meglehetősen nehéz. A kezelésében és megelőzésében egyránt fontos a  a nem túlságosan magas hőmérsékletű és megfelelő páratartalmú környezet, a bő  folyadékfogyasztás, a testápoló tejek gyakori használata. A zuhanyoz történjen 2-3x hetente a tisztítószerek maximális mellőzésével! Rendelőmben novembertől márciusig szinte mindennapos panaszokhoz tartozik a viszketés és megvallom őszintén, nem kis erőfeszítésembe kerül, hogy megértessem a pácienssel, hagyja abba a naponta mosakodást és a tusfürdők, szappanok, samponok használatát!

A viszketés kezelése értelemszerűen kétféle lehet: tüneti vagy oki.A kezelés eredményessége az okok feltárásának függvénye. Soha nem mondom a páciensnek, hogy fogja vissza magát és ne vakarózzon, mert én tudom, hogy ami viszket azt meg kell vakarni! A viszketés enyhítésére vagy megszüntetésére többféle lehetőség adódik: antihisztaminos szerek, gyulladáscsökkentő kenőcsök, hűsítő készítmények, nyugtató szerek, steroidos kenőcsök stb. A végleges gyógyulást csak az okok feltárása és azok megszüntetése hozhat.