May 14, 2014

A RÜH

Az utóbbi időben néhányszor ráakadtam a témára :újságban, médiában és egy jó ideje magam is sokat bosszankodom am ikor ilyen betegséggel fordulnak hozzám a páciensek. Az alábbiakban kiderül hogy miért. Úgy gondoltam itt az ideje, hogy erről a problematikáról kimerítőbben foglalkozzak.
A rüh, latin nevén scabies világszerte igen elterjedt betegség. Előfordulásást ciklikus fluktuáció jellemzi. Ez azt jelenti, hogy pl. A második világháború ideje alatt igen elterjedt betegség volt, de az ezt követő időszakban  szinte eltűnt. 1963-64 óta viszont újból megjelent és  a betegség terjedése, megjelenése emelkedik napjainkban is.
A rüh jellemzője, hogy szociális és gazdasági helyzettől függetlenül jelen van. Inkább a városlakók betegsége, főleg zsúfolt helyek jelentenek veszélyt a fertőzésre. Erősen fertőző, ezért idősotthonokban, gyermeintézményekben, kollégiumokban hamar elterjed az egész közösségben. Tömegközlekedési eszközöket igénybevevő személyeknél is gyakran előfordul.A páciensek  nagy része tipikusan reagál amikor közlöm velük hogy miben szenvednek: szinte sértve érzik magukat, hogy mit képzelek én róluk,hogyhogy rühösek, pedig ők milyen nagyon gondot viselnek a tisztaságukról! Eltelik jó néhány perc mire az első „sokkon” túlvannak és mondhatom a tudnivalókat és a terápiát. Sokszor az az érzésem, hogy jobban örülnének, ha valamilyen, súlyos, halálos betegséget modtam volna, mindent, csak azt ne hogy rühös! Pedig a rüh szinte mindennapos a rendelőmben!
A rühesség (scabies) parazitafertőzés, melyet egy atka, a Sarcoptes scabiei varius hominis okoz. Ezen atka megtermékenyített nősténye befúrja magát a hámsejtekbe és  ezen járatokba rakja a petéit. A nőstény néhány hét alatt elpusztul, de a lárvák a petékből kb. 3 hét alatt kikelnek. A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat. Ezért jelennek meg a bőrtünetek tipikus helyeken: a nemi szervek és azok környékén, a hasfal alsó részén,az emlőbimbó udvarán, a könyökökön, a hajlatok feletti bőrterületen. Az arcon, nyakon, fejbőrön soha nincsenek elváltozások! 3 éves kor  alatti gyermekeknél a bőrelváltozások a talpon és tenyéren is jelen vannak!
Maga a scabies fertőzés nem okoz speciális bőrtüneteket, viszont a szervezet érzékennyé, allergiássá válik a bőrben tartózkodó élősködőre. Illetve annak ürülékére. Emiatt a fokozottan érzékeny bőrön apró kiütések jelennek meg. Ha a fertőzés tartósan fennáll és ez tapasztalatom szerint igen gyakran van, akkor a betegeknél  a fertőzés elszórtan bőr alatti csomókat hoz létre pl. A férfiak nemi szervén.
A fertőzést követően, elég későn kb. 2-6 hét múlva, átlagban 3 hét múlva alakulnak ki a bőrtünetek.A legjellemzőbb a kínzó viszketés, amely jellemzően este, ágymelegben fokozódik. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az atkák a legaktívabbak és elkezdenek vándorolni a járatokban.A viszketés miatt a bőrfelszínen pontszerű vakarásnyomok láthatóak. A kivakart bőrterületek gyakran felülfertőződnek. Ilyen esetekben testszerte gennyes pörkök, levedző sebek vannak jelen.
Azoknál a betegeknél, akiknek tartósan gyengült az immunrendszerük pl. Szervtranszplantáltaknál, AIDS betegeknél, idült alkoholistáknál stb. A scabies norvegica jelenhet meg. Ez egy súlyos, szokatlan megjelenésű rüh fajta amelyet nagyfokú elszarusodás, vaskos hámlás jellemez. Ilyen esetekben a viszketés esetenként hiányozhat, de a kiterjedt, pörkös, hámló jelleg mindig fennáll, az egész bőrfelület gyulladt, piros.
A scabies kizárólag bőr-bőr kontaktussal terjed és ezért a STD ( szekszuális úton terjedő betegségek-sexual transmitted disease) betegségek közé is sorolható!
Ha a betegség felismerése késik, az a folyamat továbbterjedéséhez vezet, igen gyorsan a családon és az egy háztartásban élők ping-pong fertőzése alakul ki. Ezért fontos, hogy a beteg kikérdezése folyamán pontos és valós adatokat kapjak arról, hogy a családban, a szoros környezetben észlelhetők-e hasonló tünetek és  jellemző-e a viszketés? Ez a helyes diagnózis felállításának fontos eszköze! Jól felvett anamnézis fél diagnózis- ezt tanították nekünk az egyetemen és ez  a rüh esetében nagyon igaz állítás!
A mindennapi prakszisomban azonban ez nem ilyen egyszerű. Mi történik? Hát a páciens egyszercsak elkezd vakarózni. Akkor elmegy a gyógyszertárba, ott kér viszketés ellen valami kenőcsöt. Mivel nem múlik, akkor elmegy a választott orvoshoz, ott is kap valamilyen kenőcsöt, tovább sem múlik, akkor kap valamilyen injekciót, de közben a barát, barátnő is elkezd viszketni, ők újabb kenőcsöket vezetnek be a „terápiába” és így tovább, és így tovább... 2-3 hónap elteltével végre eljön a bőrgyógyászhoz-hozzám, fizikailag és pszihikailag teljesen kimerülve a kínzó viszketéstől és a sebektől amelyek másodlagosan befertőződtek a vakarózástól. Sokszor nehezen tudom kibogozni, hogy mi volt előbb, mi utóbb és a betegnek meg nincs türelme válaszolni ,teljesen megértem őket.
A rüh gyógykezelésében a legelső feladat természetesen az atkák és petéik megsemmisítése.  A leggyakrabban használt készítmény ek a 25-30%-os bensilium-bensoat emulsio, 5%-os permethrin,és az 5-15% kén kenőcsként.  Előtte sokszor szükséges azonban antibiotikum szedése és kenése  néhány napig. Ehhez a cikkhez készülődve  elég sok terápiás módot olvastam el, kíváncsi voltam a „korszerű” szakmai hozzáállásról. Meggyőződésem és tapasztalatom, amely tapasztalatot édesanyámtól kaptam, (aki  egyébként 56 éve bőrgyógyász!), hogy a rühöt a következőképpen kezeljük:a bensilium bensoat emulsiot  6 estén keresztül, este nyaktól lefelé MINDENHOL, vékonyan felkenjük!  És itt kezdődik a bosszankodás! Ugyanis Szerbiában néhány évvel ezelőtt megszüntették a bensilium bensoat gyártását! Régebben receptre is felírható volt, később meg kellett venni , de most nincs. Szakmai továbbképző előadásokon erről már többször volt szó, de sajnos süket fülekre találtunk, senkit nem érdekel,hogy a rühös beteg hogyan fog kigyógyulni! Pedig ez mindennapos betegség. Zentán és a környéken még itt-ott találok élelmes, ügyes gyógyszerészeket, akik be tudják szerezni az alapanyagot és abból el tudják készíteni a sűrű folyadékot , emulsiót. De most újabban alapanyag sincs.  Ilyenkor visszatérünk a 100 évvel ezelőtti jól bevált kénes kenőcsre, de az a gond ezzel a készítménnyel, hogy erősen ingerlő hatása van a bőrre és az ekcémás, érzékenyebb bőrű betegeknél igencsak megszenvedünk a kezeléssel.    
A családtagokat és a közvetlen bőrkontaktusban élőket, a szekszuális partnert is egyidejűleg kell kezelni. Az ágynemű és a ruházat alapos mosása, vasalása és szellőztetése igen fontos. A három napig nem használt ruhanemű már nem fertőz, mert az atka a gazdaszervezeten kívül nem marad életben három napnál tovább

A rühatka azon fertőzések közé tartozik, amelyet gyakorlatilag bárki elkaphat, a legteljesebb testi higiénia mellett.Fontos a korai felismerés és az időben elkezdett helyes kezelés!