May 14, 2014

Terhességi viszketés

A terhesség során a kismama teste hihetetlen változásokon megy keresztül.Ezek a változások egy része igen szembetűnő, míg mások a külső szemlélő számára rejtve maradnak. A bőr , mint az ember legnagyobb szerve pedig sokszor kárvallottja ezen változásoknak.
A terhesség alatt egy nő szervezetében fiziológiás, illetve élettani változások történnek,ami teljesen normális és biológiai velejárója az ilyen állapotnak.A terhesség alatt módosul az anyagcsere, valamint az anya hormonális és immunológiai állapota is. A terhes nők bőre a terhesség alatt kevésbé száraz, rugalmas lesz, a ráncok kisímulnak, az arc megszépül.Fokozódik a bőr faggyú- és verejtéktermelése.
A terhesség alatti bőrelváltozások egy része a has, terhesség alatti méretnövekedésének az eredménye, de a legtöbb bőrelváltozás hátterében hormonális változások állnak.
Az enyhe bőrviszketés gyakori, mert a bőr vérellátása csökken. A terhesség vége felé a has bőre nagyon megnyúlik, és ez gyakran okoz viszketést a has tájékán.
A terhesség alatt a bőrön kiütések jelenhetnek meg, azonbam ezek sok esetben nincsenek közvetlen összefüggésben a terhességgel. A leggyakoribb kiütés, az ún. Melegkiütés, amelyet a nyirkosság, az összesúrlódó bőrfelület és a meleg vált ki. Az irritáló, vörös kiütés ott jelenik meg, ahol a test egyik felülete állandóan hozzádörzsölődik a másikhoz.
A terhesség alatt felismert bőrbetegségek közül a leggyakoribb a PUPPP. A korrekt diagnózis mégis elég ritkán kerül felismerésre. A PUPP angol elnevezés: pruritic urticarial papules and plaques. Orvosi magyarra lefordítva: pruritust okozó terhességi utricariform plakkok és papulák. Ezt a betegséget Európában inkább PEP-nek nevezik:polymorphic eruption of pregnancy. Ez a „polimorf terhességi kiütés”-nek nevezett kórkép.
A terhesség során jelentkező viszketés igen gyakori panasznak tekinthető.Tudósok már 2 évtizede bebizonyították, hogy a terhesség során, a várandós kismamák nagy része panaszkodik legalább egy alkalommal a terhesség alatt jelentős mértékű viszektésre. Az esetek több mint felénél ezt a viszketést a PUPPP okozza. Leggyakrabban fehér, először szülő nőknél jelentkezik. Későbbi terhességeknél csak ritkán ismétlődik, és érdekes megfigyelés, hogy gyakrabban jelentkezik fiú magzat esetén. A betegségben szenvedő terhesek 97%-ánál a hason és a comb felső részén jelentkeznek az elváltozások, ritkán az arcon és a kezeken.  Ezek az elváltozások intenzíven viszketnek, piros alapon csalánkiütés szerűek,apró göbcsék, nagyobb foltok, hólyagocskák jelenhetnek meg.A terhes nők 15%-ánál  a panaszok és az elváltozások közvetlenül a szülés után jelennek meg.
A PUPPP oka ismeretlen.Feltételezik, hogy az anyai bőrbe jutó magzati sejtek indítják el a folyamatot.A betegség magzati károsodást és megbetegedést nem okoz.
PRURIGO GESTATIONIS- terhességi viszketés több terhességi bőrbetegség összefoglaló neve, melyek közös jellemzője a kifejezett atópiás ekcéma.Ez is egy külön diagnózis. A törzsön és az alkarokon jelentkező kis, igen viszkető, „szétvakart” elváltozások, rovarcsípéssel , rühösséggel téveszthető össze.Lefolyása a föntihöz képest elhúzódóbb. Típusosan a 25 és 30. Terhességi hét között jelenik meg és sokszor csak a szülés után 2-3 hónappal tűnnek el.Szintén különbség a PUPPPhoz képest, hogy a következő terhességekben gyakran ismételten jelentkezik. Magzati károsodást ez a kórkép sem okoz.
PEMPHIGOID GESTATIONIS. Másik neveken terhességi bullosus pemphigoid, herpes gestationis.Leggyakrabban a terhesség harmadik trimeszterében jelentkezik. A következő terhességek során szinte mindig ismétlődik, de egyre korábbi terhességi korban és súlyosabb formában. A törzsön, típusosan a köldök körül és a végtagokon jelentkezik, erősen viszkető piros, püffedt területek. Kezdetben a PUPPP-ot utánozzák, azonban később megjelennek a kisebb- nagyobb méretű, feszesen telt holyagocskák és hólyagok. Az adott terhesség során gyakoriak a rosszabbodások és az újboli fellángolások, az esetek nagy részében szülés alatt rosszabbodik.
A PEMPHIGOID GESTATIONIS  a terhességi dermatosisok legpontosabban ismert képviselője.A régebbi nevéből adódóan a herpes infekciót juttatják eszünkbe, de ennek a betegségnek a herpes virushoz semmi köze! Autoimmun kórképről van szó, az anya autoantitesteket termel a terhessége alatt. Magzati szövődmény elvétve fordul elő, de a koraszülés gyakoribb, és az újszülöttek súlya a vártnál alacsonyabb. Néhány esetben az újszülöttke bőrén átmeneti hólyagképződés alakulhat ki, melyet a méhlepényen átjutott anyai ellenanyagok okoznak, ezek a hólyagok hamarosan spontán oldódnak.

A terhességi viszketős bőrbetegségek kezelése: minden esetben szükséges a bőr nyugtató kezelése, hiszen ha a kismama éjjel-nappal viszket, ingerült lesz tőle, nem tudja éjszaka sem kipihenni magát, akkor ez az állapot a magzatnak sem tesz jót! A viszketés csillapítására kalciumot adunk pezsgőtabletta formájában, helyileg steroid tartalmú , emolliens kenőcsöket.Súlyos, kiterjedt hólyagképződés esetén szájon át adható vagy injekció formájában steroid adása szükséges.A bőrbetegségek kezelésében nem feltétlenül kell a teljes tünetmentességre törekedni, a tünetek enyhítése, a hólyagképződés meggátlása a cél.