Oct 22, 2014

A tetoválások okozta bőrbetegségek

A régészeti leletek szerint a tetoválás már az időszámításunk előtti időszakban is létezett. Korábban hagypmányok részeként, a törzsi hovatartozás jeleként, esetleg rangjelzésként viselték magukon az emberek. Ma elsősorban az én-kifejezésnek egy módja. Egyfajta divat.
Nincsenek pontos adatok arról, hogy világszerte hányan viselnek magukon valamiféle testfestést, de eléggé elterjedt „hóbortról van szó. Veszélyeiről mégis keveset olvashatunk.A probléma onnan kezdődik, hogy a tetováló „iparág” nincs megfelelően ellenőrizve. Mivel a tetováló festék nem minősül sem kozmetikumnak, sem pedig gyógyszernek, az FDA -nak(Food and Drug Administration)nincs joga ellenőrizni azok összetételét.Tulajdonképpen nincs senki, aki a forgalomban levő ill. Saját kezűleg gyártott, tetováláshoz használt anyagok pontos összetételét ismerné. A részletes összetétel tehát nem ismert, de történtek már vizsgálatok, amelyek számos egészségtelen anyagot mutattak ki benne. A tetováló festékek olyan anyagokat  is tartalmaznak amelyeket például autófestéshez használnak. Különböző színeket használnak tetováláshoz, amelyek a bőrre és az egész szervezetre károsak lehetnek.Például: a vörös színben higany-szulfid, a sárgában kadmium, a kékben kobalt, a zöldben króm, a bíbor és lila színben mangán a barnában vasoksid van.
A tetoválás során lényegében egy tű segítségével juttatják be a festéket 1-2mm mélyen a bőr irharétegébe, valamilyen tartós jelet vagy mintát létrehozva a bőrön. A festékszemcséket szervezetünk ill. A bőr falósejtjei nem tudják idegen anyagként felismerni és eltávolítani . Ezért marad a minta „örökre” a bőrön. És ebből vezethető le minden komplikáció.
Ha bízhatunk a statisztikában akkor az egyik amerikai egyetem felmérésében 500, véletlenszerűen kiválasztott, 18 és 50 év közötti korú tetovált amerikait kérdeztek meg. Közülük csak nagyon kevesen számoltak be olyan komolyabb vagy tartós egészségügyi problémáról, amely a tetoválásukból származott. Mindazonáltal az orvosok és az egészségügyi szervezetek jelentős része is úgy véli, hogy a tetoválás kockázatot jelent a vérrel terjedő betegségek szempontjából pl. A HIV, a hepatitis B és C. Azt javasolják, hogy a tetoválásra készülő egyének legyenek rendkívül óvatosak. Ha engedélyezett tetoválóművészt választanak, aki steril eszközökkel dolgozik, az csökkenti a kockázatot.
A European Journal of Dermatology ( Európai bőrgyógyászati szaklap) szaklapban 824 személy vizsgálata alapján nemrég arról számoltak be, hogy a tetoválás gyógyulása idején csaknem egyharmaduk esetében lépett föl viszketés vagy vérzés. A többi veszélyek között említést érdemel a hegesedés és a fertőzés.Olyan esetek is voltak, amikor a tetoválással összefüggésben antibiotikum-rezisztens baktériumtörzzsel történt a fertőzés.
A festék felvitele után dudorok képződhetnek a bőrön, többnyire a vörös festék alkalmazásakor. Festékérzékenység esetén a beavatkozás utáni 1-2 napon belül a tetovált bőrfelület elkezdhet égni, viszketni, megduzzad és akár fel is hólyagosodhat.Gyakori, hogy mély, elhalással is járó gyulladás alakul ki. Ez után a seb hegesedéssel gyógyul, úgynevezett keloidos sebgyógyulás alakul ki. 
A tetoválás helyén kötőszöveti „dudorok”, „hurkák” alakulnak ki ami nem túl esztétikus. 
És sajnos a hegekkel a bőrgyógyászatban nehezen tudunk boldogulni.
Előfordulhat, hogy a tetoválások beduzzadnak, esetleg égető érzést okozhatnak a mágneses rezonancia képalkotás során (MRI). A véradások alkalmával mindig kizáró oknak számít, ha valaki egy éven belül tetováltatta nagát.
A bőrgyógyászati és venerológiai szemle ( magyarországi szaklap) néhány évvel ezelőtt tetoválás utáni bőrsarcoidozisról számolt be.A tetoválást követően 2-5 év múlva a tetoválás helyén csomók jelennek meg, a minta és benne a színek fokozatosan eltűnnek és helyükön csomók lesznek. 
Ha időben nem kezelik,ezek a csomók a belső szerveken is megjelenhetnek.
A testfestés egyik „enyhébb” formája a hennafestés. Nyári fesztiválokon,tengerparti nyaralások  idején sokan hódolnak ennek a hóbortnak is. A henna növény nem okoz allergiát és semmilyen veszélyt nem jelent a bőrnek. De a henna porhoz nagyon gyakran adnak PPD nevű fekete színező anyagot. Ez a Para-Phenylendiamine nevű vegyület már igenis okozhat sok bajt és megkeseríti az ártatlan nyaraló életét. A minta felvitele után néhány nap múlva a fekete minta helyén fokozatosan eltűnik a szín és helyébe apró, viszkető, fájdalmas hólyagok jelennek meg.  Nagyon hatásos a klinikai kép amiklor például „hólyagos” rákot látok a gyerek hátán, vagy „hólyagos” lepkét a nagylány bokáján. Ilyen esetek minden évben előfordulnak a rendelőmben. Több hét eltelik mire a hólyagok elmúlnak és a visszamaradó hegek eltűnnek!
A tartós tetoválásokat egyáltalán nem könnyű eltávolítani! Több fájdalmas és költéges beavatkozásra lehet szükség már egészen kicsi tetoválás eltávolításához is és még így is előfordulhat, hogy hegek maradnak vissza.A lézeres kezelés megsemmisíti a tetováláshoz használt festékanyagot, s eltüntetheti a mintát de gyakran marad vissza valamilyen mértékű hegesedés. Bizonyos színű tintákat nagyon nehezen lehet eltávolítani. A lézer könnyen  eltávolítja a fekete és a sötétkék színt, a vörös, a sárga és a zöld szín viszont jóval több munkát igényel.
Ha valaki tehát tetoválásra vágyik, csakis kifejezetten jó hírű tetoválóművésszel végeztesse. 
A tetoválás pedig legyen kicsi és sötétkék vagy fekete, hogy könnyebb legyen eltávolítani ha majd egyszer ráunna!