Nov 23, 2014

Piercingviselés bőrgyógyász szemmel

A piercing angol eredető szó, magyar neve testékszer. A szó eredeti jelentése „áthatolás”, így a piercing az a lyuk amibe az ékszert helyezik.
A testékszer nem a moderm kor találmánya, több ősi kultórában is megtatlálhatjuk, különösen a primitív népeknél.A piercing viselését az embereknél különböző elvek indokolhatják, ezek lehetnek vallási, kulturális megfontolások. Az elmúlt évtizedekben a testékszerek igen széles körben elterjedtek világszerte. Nemcsak divatirányzatot jelentenek, sokszor valamiféle önmegvalósítás eszközei ezek az apró ékszerek.
A testékszerek a legkedveltebbek: a köldökön, a nemi szerveken, az emlőbimbón, az áll,fül vagy orrcimpán.Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a piercingek esetenként komoly egészségügyi problémát is  okozhatnak viselőjének.
Nem véletlen, hogy a British Medical Journal, az egyik legismertebb nagy-britanniai orvosi folyóirat az elmúlt években számos alkalommal közölt cikket a pirsingviseléssel kapcsolatos félelmekről.
Egy Angliában végzett tanulmány megállapította, 2005-ös adatok szerint, hogy a 16 éven felüliek megközelítőleg 10%-a visel valamilyen testékszert. A 16-24 év közötti fiatal nők közül minden második visel testén legalább egy piercinget. Közülük minden harmadiknál lépett fel valamilyen egészségügyi komplikáció, a felének kellett szakorvosi segítséget  kérni és 3%  volt azon problémások aránya akiket kórházban kellett kezelni.
De nehogy azt higgyük, hogy Szerbiában, vagy Vajdaságban alaptalanok a csatornán túl megfogalmazott aggályok! Sajnos a hazai szakirodalomban nem találtam az angliaihoz hasonló kimutatást vagy közleményt, de  a rendelőmben megjelent páciensek számából megállapítható, hogy igencsak  aktuális a probléma! Sok fiatal jelentkezik különböző panaszokkal amelyek a piercingviseléstől erednek. Számomra az a gond, hogy mind azért jönnek, hogy írjak fel valamilyen kenőcsöt vagy tablettát, amitől majd rednben jön a bőrük és tovább viselhetik a testékszert. 
Én meg azt gondolom, hogy ilyen esetekben a legideálisabb, az lenne ha levennék  a piercinget magukról és szinte” magátol rende jönnek a dolgok”.
A piercingek behelyezéséhez kellő anatómiai ismeretek szükségesek. A fülcimpa esetében nagyon mellészúrni nem lehet és a köldök is viszonylag veszélytelen, de a mellbimbó, a nyelv, a porcok, a nemi szervek területén igen komoly komplikációk léphetnek fel. A piercing behelyezéséhez meg kell szakítani a bőr folytonosságát, vagyis egy új, a kórokozók számára tökéletes behatolási kapuként szolgáló szúrcsatorna alakul ki.Megfelelő fertőtlenítéssel, kellően steril körülmények között, a behelyezés során használt eszközök sterilizálásával illetve jó minőségű ékszer behelyezésével a fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető, de sohasem a nulláig! Hiszen fertőzés nem csak a behelyezés pillanatában alakulhat ki, hanem később is. A gyulladás illetve fertőzés bakteriális jellegű, gennyesedéssel, fájdalommal és csúnya váladékozással jár.
Nincs olyan előírás, amely konkrétan a piercing behelyezésére vonatkozna. Jó lenne meghatározni azok körét, akik jogosultak piercing behelyezésére. Azt is jó lenne meghatározni, hogy milyen anyagból  legyen a testékszer. Ugyanis a piercingek gyakran allergizálnak, úgynevezett „kontakt dermatitiszt” okozhatnak. A nikkel és a króm azok az anyagok amelyek leggyakrabban váltanak ki allergiát. Nagyon gyakran a piercing körül vörös, viszkető, akár hámló vagy nedvező gyulladás alakul ki.
Ha már mindenképpen a piercing viselése mellett dönt valaki, válasszon jó minőségűt, még akkor is ha az drágább. Az olcsóbb testékszerekre ugyan feltüntetik, hogy orvosi fémből készültek vagy nikkel-és krómmentesek, de a viselés során a külső réteg leoldódik és az allergia ha később is, de kialakul.
A testékszert berekatni szándékozót még a behelyezés előtt fel kell világosítani a lehetséges szövődményekről.Az anatómiai lokalizációk és sajátságok miatt például nőknél egy mellbimbóékszer behelyezése után később szoptatási zavarok léphetnek fel.Újraélesztéskor vagy bármilyen lélegeztetés során a nyelvpiercing jelentős hátráltató tényező lehet.Képalkotó vizsgálatok során 
( CT,MRI) szintén probléma lehet az el nem távolított ékszer, ez meghiusíthatja a diagnosztikát.
Az intim testékszerek gyakran fájdalmas helyzetet teremthetnek a sexuális tevékenység során. 
A porcba elhelyezett testékszer nagyon gyakran nagy fájdalmat okoz már a behelyezés során.
Az elkövetkező napokban piros, duzzadt  és igen fájdalmas lesz a porc körüli rész, gyakran váladékozik, gennyesedik.Nem ritka, hogy az ilyen sebzést vagy fertőzést  hipertrófiás vagy keloidos hegesedés követ, amely hosszú hetekig gyógyul.

A fent említett esetekben fontos a piercingek azonnali eltávolítása és a célzott kezelés elkezdése! 
És itt jön a probléma! Ugyanis a fiatalok nagyon ragaszkodnak a testékszereikhez, nehezen válnak meg tőlük és inkább vállalják a fájdalmat, antibiotikumos kezelést, a viszkető, égő érzést. 
Sokszor tehetetlenül állok, mert végig sem akarják hallgatni az én „mesém”, csak adjak valamit, 
hogy jobb legyen!