Jan 7, 2015

Internet és bőrgyógyászat, Teledermatológia

Bőrgyógyászati rendelőmben az utóbbi időben  gyakran hangzik el a következő dialógus: 
Páciens: Jó napot kívánok doktornő! Nekem  néhány nappal ezelőtt  a bőrömön  valamilyen elváltozások jelentek meg. Utánanéztem és olvastam az interneten és ott azt írta, hogy nekem ilyen meg ilyen bőrbetegségem van. Megvettem a gyógyszertárban azt a kenőcsöt amit ott írt. 
Én ( a bőrgyógyász): akkor minden valószínűséggel rám nincs is szükség, hiszem megvan a diagnózis, terápia. Beteg: de sajnos nem múlt el a bőrbetegségem! Ezután elkezdődik a vizsgálat, sokszor kiderül, hogy én sem tudom rögtön rávágni a pontos diagnózist, hiszen ez a bőrgyógyászatban szokványos dolog.  Akkor én  megkérdezem a beteget: Honnan tudja, hogy mi  a neve a betegségének, mikor én sem tudom pontosan ?Akkor mit nézett az interneten? A beteg: de ott ugyanúgy nézett ki képen mint az én bőrömön. Tudni kell azt, hogy a bőrgyógyászatban nagyon sok betegség hasonlít egymásra: kicsi, kerek piros és viszket! Főleg egy laikus számára tűnik úgy ,hogy minden bőrbetegség egyforma. Azért van a bőrgyógyász, hogy kikérdezze a beteget a bőrelváltozások kezdetéről, alakulásáról és a szubjektív panaszokról. Nem hiszem, hogy az internet mindezt tudja és főleg nem hiszem, hogy  helyettesíteni tudja az orvost!  Nagyon gyakran megtörténik, hogy a páciens valamit elolvasott az interneten, jól fölzaklatta magát, nem aludt napokig. Végre eljött az orvoshoz, kiderül, hogy köze sincs ahhoz a „rosszhoz” amit ő olvasott! 
De olyan eset is van, hogy  egy aránylag komoly,krónikus bőrbetegsége van a páciensnek, amely nagyobb odafigyelést igényel, elolvassa az interneten és azt fogadja el ami neki éppen megfelel, a többi tudnivalóról tudomást sem vesz. Szóval, véleményem szerint igen nagy a konfúzió ebben a tekintetben, főleg azért mert az internet nem szelektív. Mindenki írhat mindent és mindenről. 
Sokszor elkondolkodom azon, hogy ha én például a hídépítésről szeretnék valamit megtudni az internetről, vajon mennyi „badarságot” olvashatnék! Amikor én egy bőrgyógyászati témáról szeretnék írni, akkor természetesen megnézem én is az internetet, de csakis  szakmai honlapokat nézek meg. Tudom már, hogy miről szeretnék írni, de  utánanézek, hogy ott milyen sorrendben, mennyit írnak egy-egy témáról. Ha véletlenül eltévedek más honlapokra, elképesztő mennyiségű valótlanságot, téves dolgot írnak  le. Persze, az internet világában élünk és  alkalmazkodni kell fiatalnak, öregnek ehhez az életvitelhez. Éppen ezért örömmel vettem tudomásul, hogy a fiatal orvostanhallgatóknak ma már nem azt mondják a professzorok, hogy a beteg ne olvasson az internetről, hanem  megnevezik azokat a honlapokat ahol érdemes utánaolvasni az embereknek a saját betegségükről.
A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, amelynek során a páciens és az orvos nem személyesen tartják a kapcsolatot, hanem valamilyen adatátviteli rendszeren keresztül kommunikálnak.A bőrgyógyászat visualis jellege miatt a telemedicinai szolgáltatások közül hamar az élre tört.

Dánia egy közeli szigetén már évek óta működik a teleorvoslás. A helyi egészségügyi központban nővérek fogadják a pácienseket, akik a kérdéses elváltozásokat egy-egy fotón továbbítják a bőrgyógyász felé. A felvétel beérkezik a telemedicinai centrumba, majd az orvos megvizsgálva a képeket felállítja a diagnózist.

Néhány hónappal ezelőtt a Szegedi bőrklinikán hallgattam egy előadást a teledermatológiáról. Megvallom őszintén egy szót sem értettem az egészből.Az előadás után Kemény professzor, a klinika vezetője, egy interaktív teledermatológiai központ gondolatát vázolta fel a hallgatóságnak.Elképzelései szerint az igazi áttörést egy olyan centrum jelentené, ahol a beteggel együttműködve lehetne felállítani a diagnózist. A pikkelysömör, az ekcéma vagy az akné bőrbetegségek esetében a páciens a feltöltött minták közül kiválaszthatná azt, amelyik közelebb áll állapotához, a rendszer pedig automatikus választ küldene, benne a terápiás javaslattal.
Évszázadok óta tanítják az orvosi egyetemen, engem is természetesen így tanítottak, hogy fontos a beteg és orvos közötti empátia, pozitív kapcsolat. Fontos, hogy a betegnek bizalma legyen orvosában, fontos az első szemkontaktus, fontos hogy az orvos minél jobban és részletesebben kikérdezze betegét a panaszairól. Mindez azért fontos, hogy minél pontosabb diagnózist lehessen felállítani és a beteg minél előbb gyógyulhasson. Egy pikkelysömrös, ekcémás betegnél nagyon gyakran fontosabb, az hogy szóban foglalkozzunk a beteggel, újból és újból elmondjuk neki krónikus bőrbetegsége jellegét, bátorítsuk, biztassuk, hogy elég kitartó és türelmes legyen.  Okostelefonnal, fényképpel, e-maillel ez  szinte lehetetlen. Már hozzám a rendelőbe is érkeznek okostelefonos fényképek. Nehezen tudok ezeken a felvételeken eligazodni, mert  vagy nem tudom felismerni a bőrrégiót, vagy túl erős, vagy túl gyönge a fény.
A technikai eszköszök, kamerák, internetes adatátvitel javíthatják a bőrbetegségek távolból történő diagnosztizálását, de ezek a lehetőségek azonban jogi,információ- és adatkezelési problémákat is felvetnek, nem beszélve a vizsgálatok biztosítókkal történő elszámolásának nehézségeiről.

A módszer az eszközök  folyamatos árcsökkenése ellenére is igen drága és csak ott gazdaságos, ahol a rossz ellátottság, vagy a nagy távolságok miatt nem érhető el könnyen bőrgyógyász,.